Wouter Beke: er is geen zinvol alternatief voor 2-statenoplossing
Begin deze maand bracht een parlementaire delegatie onder leiding van federaal premier Charles Michel een driedaags bezoek aan Israël. CD&V-voorzitter Wouter Beke was erbij. Hij bezocht er onder meer Yad Vashem, de gedenkplaats voor de joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de joden. Bij het binnenkomen van het memoriaal staat op een glazen muur een boodschap van Kurt Tucholsky, een Duitse schrijver van joodse oorsprong: A country is not only what it does. It is also what it tolerates.
Muurvast
Het contrast is groot met de houding die het Israëlische parlement onlangs heeft aangenomen, schrijft Wouter Beke. Van tolerantie is weinig sprake. Het vredesproces zit muurvast. De Knesset (het Israëlische parlement) keurde met een grote meerderheid een wet goed die duizenden woningen regulariseert op de Westelijke Jordaanoever. Woningen die gebouwd werden op privéterreinen van Palestijnen. De stemming gaat in tegen het internationale recht en tegen de recente resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Ze vormen een ernstig obstakel voor vrede of een toekomst met een tweestatenoplossing.
Ter discussie
De situatie is dus erg paradoxaal, met een Israël dat schrik heeft van verkiezingen om de haverklap, en een Palestina waar geen verkiezingen meer plaatsvinden en het gezag van de Palestijnse Autoriteit ondermijnd wordt door Hamas, stelt Beke vast. Dat alles immobiliseert het vredesproces en de tweestatenoplossing. Die optie wordt hoe langer hoe meer openlijk ter discussie gesteld.
Maar een zinvol alternatief is er niet. De Palestijnen moeten het bestaansrecht van Israël ondubbelzinnig erkennen en Israël moet Palestina als eigen staat erkennen.
Parents Circle
Politiek zit het dus muurvast. Maar maatschappelijk beweegt er iets. Niet iedereen legt zich neer bij de uitzichtloze politieke situatie. Wouter Beke ontmoette er onder meer vertegenwoordigers van Parents Circle, een organisatie van joodse en Palestijnse ouders die een kind verloren in het uitzichtloze geweld en met hun getuigenissen een boodschap van hoop en wederzijds respect brengen.
Als we tijdens onze reis in het Heilige Land één ontmoeting hebben gehad die deze boodschap uitademde, dan was het wel die met de mensen van Parents Circle.