Hoe zou het zijn met Lisbeth Imbo? En wat heeft ze met religie?
Je kent haar nog van duidingsprogramma’s op VRT radio en televisie. Na haar doortocht bij de krant De Morgen was het even stil rond Lisbeth Imbo, maar nu is de journaliste terug. Met The Content Makers organiseert ze debatten over onderwerpen die er volgens haar echt toe doen. Opvallend, religie is er één van.
Wat heb je met religie?
Lisbeth Imbo • Bart Vandesompele, met wie ik The Content Makers oprichtte, sprak me aan om een debat te modereren met Rik Torfs, Open Vld-politica Ann Brusseel en imam Khalid Benhaddou. Daaruit vloeide het boek Mag God nog? voort (Borgerhoff & Lamberigts, 2017). Er kwam behoorlijk veel reactie op het boek, zodat het onderwerp nog even op de agenda blijft.
Afgelopen zaterdag vond de sloteditie van Urban Prayers plaats, een voorstellingenreeks van NTGent over geloof, die zich afspeelde in gebedshuizen van verschillende religies. Op het slotdebat in het NTGent was bisschop Luc Van Looy een van onze gasten.
In welke mate boeit religie jou?
Ik ben een heel zoekend iemand, hoe langer hoe meer zelfs.
Ik houd van de nuance en dat trekt mij aan in hoe intellectuele gelovigen naar de wereld kijken.
Ook al zijn ze heel zeker van hun God - Rik Torfs zegt dat hij daar nooit aan twijfelde - ze aanvaarden waarheid uit andere religies en uit de wetenschap. In de kern ontdekken ze veel overeenkomsten, ook met vrijzinnige humanisten, trouwens.
Hoe wil je religie aan bod brengen?
Mainstream media werken vaak op het conflict. Ze stellen Maarten Boudry op tegenover Mieke Van Hecke en laten hen in de clinch gaan.
Wij willen mensen aan tafel brengen die connectie willen maken én tegelijk de eerlijkheid hebben om te benoemen wat fout gaat.
Tien jaar geleden was het onderwerp religie veel minder beladen dan vandaag. Door de aanslagen vanuit extremistisch-religieuze hoek is het debat gepolariseerd. Fascinerend is hoe geloof tegelijk een taboe is en toch alomtegenwoordig. Je moet maar één tweet versturen met het woord ‘God’ in en je krijgt de hele wereld over je, zei Rik Torfs me eens.
Voor mij is gelovig zijn geen taboe. Net zo min als de ethische kwesties die voor gelovigen dan weer vaak taboe zijn.
Ongeboren leven, euthanasie, dat zijn zo belangrijke onderwerpen om over in debat te gaan met elkaar!
Wat staat er voor 2018 nog op de agenda?
Op 30 januari gaat het debat over ouder worden: Bent u ook bang van uw oude dag? Het initiatief voor dit debat kwam van CCV Gent. De coördinator schakelde The Content Makers in om het gesprek open te trekken en ruimer te gaan dan de christelijke achterban. Panelleden zijn onder meer Hilde Kieboom (Sant’Egidio) en Pascal Verdonck (tot voor kort directeur van AZ Maria Middelares).
We vertrekken van de vaststelling dat we rusthuizen associëren met treurnis en als het echt niet anders kan. Toch slagen we er blijkbaar niet in een waardig alternatief te verzinnen. Of wel? We gaan op zoek naar wat haalbaar, betaalbaar maar vooral ook wenselijk is. Want oud worden we toch liefst allemaal.
Broodnodig vind ik ook een debat over de politiek, meer bepaald over de vraag hoe we onze democratie terug op een hoger en vooral meer verbindend niveau krijgen.
Ik denk vaak dat je vandaag goed zot moet zijn om in de politiek te gaan. Sociale media kraken je genadeloos af en ook binnen de partijen en regering gaat het er bikkelhard aan toe. Toch willen we daar liefst onze beste mensen, want zij beslissen wel over onze pensioenen, bijvoorbeeld.