Zombies na kernexplosie in Brussel (flashmob)
De dreiging van een kernoorlog is nu groter dan tijdens de Koude Oorlog, stelt de Belgische Coalite tegen Kernwapens. Er is immers opnieuw een nucleair opbod bezig. Kleinere en gemoderniseerde bommen verlagen de drempel tot het gebruik ervan. Zou de wereld er dan uitzien zoals in deze ludieke flashmob?
Tekst gaat verder onder het filmpje.
Met de flashmob wilde Pax Christi samen met de partnerorganisaties van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens aandacht vragen voor de Internationale Dag van de Totale Eliminatie van Nucleaire Wapens.
Nooit meer Hiroshima en Nagasaki
In augustus was het precies 75 jaar geleden dat de atoombom geïntroduceerd werd met een Amerikaanse aanval op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De radioactieve straling van beide bommen bracht een nooit geziene vernietiging teweeg. Pax Christi is een van de organisaties die al decennialang oproepen tot afbouw van het kernwapenarsenaal wereldwijd. Een oproep die vaak als naïef en onhaalbaar wordt weggezet, maar waaraan de vredesbeweging blijft vasthouden met grote verbetenheid. Die volgehouden strijd voor de afbouw van kernwapens leidde tot een VN-verdrag in 2017 en leverde de internationale koepelorganisatie ICAN datzelfde jaar de Nobelprijs voor de Vrede op.
Ontwapening is het enige mogelijke alternatief is voor een sluimerende ramp.
Kleine Brogel
Bij de regeringsvorming vraagt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens dat de partijen zich zouden engageren tot een nieuw standpunt tegenover de kernkoppen in Kleine Brogel. Normaal gezien zouden die in 2022-2025 gemoderniseerd worden. Dit zou het ideale moment zijn om de volledige verwijdering van tactische kernwapens van het Belgisch grondgebied, en bij uitbreiding Europa, te onderhandelen met de VS.
Met een positieve noot besluit de coalitie: Uit een bevraging in 2019 blijkt dat 64% van de Belgen voorstander is van een Belgische ondertekening van het Verdrag tot een verbod van nucleaire wapens (TPNW). Ook in de financiële sector wordt er gehoor aan gegeven. Zo verklaarde in ons land KBC dat het zich volledig terugtrekt uit bedrijven waarvan hun activiteiten betrokken zijn bij de productie of ontwikkeling van kernwapens. Hierbij volgt de bank een wereldwijde trend.
Ondertussen is het TPNW door 84 landen ondertekend en door 44 landen geratificeerd. Het verdrag treedt in werking wanneer er 50 landen ratificeren, wat hoogstwaarschijnlijk in 2021 zal zijn. Ook in België moet de ratificatie nog gebeuren.