De zomer van Kerknet (2): vijftien leestips voor de vakantie
#1 Titus Brandsma. Van held tot heilige
Marc De Kesel, Frans Wijsen en Christoph Lüthy | Wie was Titus Brandsma en waarom wordt hij in 2022 heilig verklaard? Zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut brengen een blik op de toonaangevende man. Als hoogleraar Wijsbegeerte, mysticus, verzetsheld en martelaar.
• lees het boek Titus Brandsma. Van held tot heilige
#2 Minjan, mijn orthodox-Joodse ontmoetingen na Mazzel tov
Margot Vanderstraeten | Na het verschijnen van haar boek Mazzel tov had auteur Margot Vanderstraeten veel nieuwe, inspirerende ontmoetingen in de orthodox-Joodse gemeenschap. Chef-kok Mosje geeft uitleg over Joods-culinaire tradities, fotograaf Dan brengt de chassidische gemeenschap van binnenuit in beeld en mama Esther redetwist over de ultraorthodoxe opvoeding en scholing.
• lees het boek Minjan, mijn orthodox-Joodse ontmoetingen na Mazzel tov
#3 Wat deed God voor hij de wereld schiep?
Nikolaas Sintobin | Waarin geloven 2,5 miljard christenen? Is God een man? Heeft Jezus echt bestaan? Schiep God de wereld echt in zeven dagen? Op een luchtige en toegankelijke manier geeft auteur en jezuïet Nikolaas Sintobin antwoord op 52 fundamentele vragen over het christelijk geloof. Het resultaat is een verhelderend en inspirerend boek voor zowel christenen, niet- en anders-gelovigen.
• lees het boek Wat deed God voor hij de wereld schiep?
#4 Het leven van de geest
Hannah Arendt | Dit boek is het laatste hoofdwerk van de Joodse politiek-filosofe Hannah Arendt. Ze ontvouwt haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest en onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste, onvoltooide deel is het concept opgenomen. Dit is de eerste editie die al het materiaal samenbrengt.
• lees het boek Het leven van de geest (gratis fragment op de website)
Het is een treurige waarheid dat het meeste kwaad wordt gedaan door mensen die niet kiezen tussen goed of kwaad.
#5 Liefde is licht
Simone Weil | Aan de hand van filosofie, Griekse mythen en Bijbelse verhalen laat Simone Weil zien dat wij mensen de waan najagen. De op jonge leeftijd overleden Franse filosofe kijkt haar lezer recht in de ogen. Ze beweert dat het mogelijk is om die waan te ontmaskeren en in die ruimte God te ontmoeten.
• lees het boek Liefde is licht. Religieuze teksten van Simone Weil
#6 Vers gezocht
Stijn De Paepe | Soms zoek je naar woorden, naar de juiste. Je wil iemand troosten bij verlies of na slecht nieuws, je zou iemand je spijt willen betuigen of gewoonweg laten weten hoe gek je op hem of haar bent. De postume bundel van modern rederijker Stijn De Paepe geeft je het perfecte vers, of toch alleszins de inspiratie ervoor. De auteur overleed in februari 2022 na de strijd tegen kanker, maar keurde nog het omslag van zijn nieuwe bundel goed en was dankbaar dat die leverbaar zou blijven.
#7 Maria
Arnold Huijgen | Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de verlosser en moeder van de gelovigen. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie.
• lees het boek Maria. Icoon van genade
#8 Hoeveel kost een tapir?
Guy Cardeynaels | Welke taal spraken Adam en Eva? Wat heeft een Hollandse schlagerzanger te maken met een uitstervende Amerikaanse sekte? En je favoriete shoarmatent met een vijfde-eeuws concilie? Aangevuurd door vele vragen holt een gesjeesde godsdienstleerkracht God achterna. Van de Vlaamse polder tot in de heuvels van New England, van de Hasseltse gevangenis tot in de bergen van het Beloofde Land. In 28 pennentrekken tekent hij zijn bevindingen op – én een gouden tip voor de zoo van Jerevan.
• lees het boek Hoeveel kost een tapir? 28 x kort over God
#9 Eindelijk thuis
Henri Nouwen | Rembrandts meesterwerk 'De terugkeer van de verloren zoon' toont de parabel van de onvoorwaardelijke en bevrijdende liefde van de vader. De ontdekking van dat schilderij vormde voor priester en auteur Henri Nouwen het begin van een lang geestelijk avontuur. Het bracht hem tot een nieuw begrip van zijn roeping en gaf hem nieuwe kracht. Eindelijk thuis vat een kernthema samen van Nouwens werk:
Ook een crisis kan vruchtbaar zijn.
Met een speciaal voorwoord voor jongeren door influencer Talitha Muusse.
• lees het boek Eindelijk thuis. Gedachten bij Rembrandts 'De terugkeer van de verloren zoon'
#10 Reset
Mark Elchardus | Europa kende na de Tweede Wereldoorlog een periode van grote vooruitgang, maar in de jaren zeventig begon het tij te keren. In de eerste periode was het beleid gericht op de gemeenschap; in de tweede was het (neo)liberaal. Sinds 2008 is dat regime in diepe crisis. Dit boek verduidelijkt de aard en oorsprong van het verschil tussen gemeenschapsdenken en liberalisme. Het beschrijft hoe een reset mogelijk is. Hoe democratie kan worden hersteld, hoe kan worden teruggekeerd naar een vreedzamer wereld met meer welvaart, welzijn en vooruitgang.
• lees het boek Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie
#11 Blijven
Thomas Quartier | Stabiliteit, regelmaat, stilte, liefde, deemoed, contemplatie en eeuwigheid. Dat zijn de zeven waarden uit het kloosterleven die centraal staan in de verhalen van deze nieuwe bundel van Thomas Quartier. Hij gaat terug naar zijn diepste wortels, want de bevlogen monnik is op de eerste plaats benedictijn die leeft met de Regel van Benedictus. In het gemeenschapsleven van de abdij Keizersberg in Leuven vindt hij zijn bestemming en verdieping. Daar vond hij de inspiratie voor een nieuwe vertelvorm: kloosterstory’s.
• lees het boek Blijven. Omarm wat op je pad komt
#12 De kansendans
Caro Bridts en Lieven De Pril | Laat je verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. In dit boek krijg je een andere kijk op de samenleving, armoede en duurzame oplossingen. De kansendans vertrekt vanuit het persoonlijke levensverhaal van Caro Bridts en Lieven De Pril. Caro is ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Lieven is 35 jaar professioneel en vrijwillig actief in armoedebestrijding. Ze zijn educatief medewerkers bij Welzijnsschakels en Welzijnszorg.
• lees het boek De kansendans. Woede over armoede
Linde Merckpoel ging voor De warmste week in gesprek met Caro Bridts:
(lees verder onder de video)
#13 Mozes' nalatenschap
Herman M. van Praag | Waar ligt de bakermat van het idee dat de mens grondrechten heeft? Waar werden die voor het eerst nader gespecificeerd? In Mozes’ nalatenschap betoogt Herman M. van Praag dat fatsoen en rechtsregels hand in hand gaan. De auteur voert je langs historische gebeurtenissen en documenten om te tonen dat de basis voor algemene mensenrechten te vinden is in de Thora. Opgetekend door Mozes, de grootste sociale hervormer aller tijden.
• lees het boek Mozes' nalatenschap. Mensenrechten in historisch perspectief
#14 Hierna
Catherine Wolff | Hoe mensen de hemel zien en waarom we het er al duizenden jaren ideeën over hebben, zijn vragen die de kern van onze menselijkheid vormen. Catherline Wolff beschrijft hoe verschillende religies en geloofsovertuigingen de hemel hebben ingekleurd. Hoe niet-religieuze invloeden van de Verlichting tot hedendaagse visies op die hemel hebben ingewerkt.
• lees het boek Hierna. Een cultuurgeschiedenis van de hemel
#15 De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy | In honderd illustraties en poëtische teksten - prachtig vertaald door Arthur Japin - brengt Charlie Mackesy een moderne fabel voor jong en oud. Hij vertelt het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.