De zomer van Kerknet (9): vijf opmerkelijke herbestemde kerken
#1 In de schaduw van de kerktoren
Kunstkerk Sint-Amelberga | Bossuit | In Bossuit, een deelgemeente van het West-Vlaamse Avelgem kan je een kunstkerk bezoeken. Na de Eerste Wereldoorlog schoot er nog weinig over van de kerk van Bossuit. In het herbestemmingstraject bedacht kunstenares Ellen Harvey een ontwerp met aandacht voor de omliggende dorpskern en begraafplaats. Enkel de muren van de voormalige Sint-Amelbergakerk staan nog overeind en op de terrazo vloeren is de schaduw aangebracht van de vernielde kerktoren, als herinnering aan het litteken uit de oorlog.
www.avelgem.be/kerk-wordt-kunstwerk
#2 Kerk of crypte?
Sint-Pieterskerk | Grimde | Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog stond de Sint-Pieterskerk in Grimde erbij als een ruïne. Het dorp was in die begindagen van de oorlog het strijdtoneel van felle gevechten en de dorpsbewoners namen de oude kerk in als begraafplaats voor hun doden. Sindsdien staat de kerk bekend als Necropolis en er hangt een bijzondere sfeer als je er binnenkomt.
#3 De kerk als keuken
Sociaal restaurant Parnassus | Gent | In hartje Gent kan je in een voormalige Franciscanenkerk terecht voor een gezonde lunch. Vzw Ateljee organiseert er het sociaal restaurant Parnassus waarin mensen werken met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Het restaurant is tijdens de week elke middag open en je kan kiezen uit een (vegetarische) dagschotel of buffet. Lunchen in een prachtig decor.
het-restaurant.be/restaurant/parnassus
#4 Overdekte begraafhal
Sint-Rochuskerk | Wellen | Toen eind jaren dertig een nieuwe kerk oprees in het Limburgse Ullen, werd de oude Sint-Rochuskerk ontwijd. In de jaren daarop passeerden allerlei plannen de revue, van fabrieksgebouw tot sloophamer. Uiteindelijk kreeg het gebouw een herbestemming als overdekte begraafplaats, een metamorfose waarmee het in 2012 de Vlaamse monumentenprijs won. In de voormalige kerk zitten nu twintig grafkelders waarin honderd mensen begraven kunnen worden. Er is daarnaast plaats voor twintig urnes. Het dak werd vervangen door een glazen variant wat een speciale sfeer geeft aan de plek.
#5 Tussen de latjes kijken
Reading between the lines | Borgloon | Architectenduo Gijs Van Vaerenbergh ontwierp voor het kunstproject PIT een bijzondere doorkijkkerk: tien meter hoog, met honderd stalen latjes die een klein kerkje vormen. Van elke kant blijft het landschap zichtbaar doorheen het kunstwerk. De plek voelt een beetje bevreemdend en biedt ruimte voor spirituele reflectie.