1.200 armen te gast voor maaltijd met Franciscus

Paus Franciscus nodigde uit tot solidariteit en vroeg om het verhaal van armen echt te beluisteren.
20/11/2023 - 10:46

De paus heeft gisteren zondag, ter gelegenheid van de Werelddag van de Armen, in de Paulus VI-zaal een maaltijd gehouden met 1.200 armen uit Rome. ‘Het aantal armen is onmetelijk: onderdrukten, mensen die ontmoedigd en uitgeput zijn, gemarginaliseerden, slachtoffers van oorlogen, degenen die hun land hebben verlaten met gevaar voor hun leven en de vele mensen zonder brood, zonder werk, zonder hoop. Armoede is een schandaal, zei de paus. Het motto van dit jaar is: ‘Keer je gezicht af van geen enkele arme.’ Franciscus herhaalde dat deze dag in de eerste instantie een gelegenheid moet zijn voor concrete acties en ontmoetingen, waarbij arme en gemarginaliseerde mensen in kerkelijke gemeenschappen en verenigingen worden uitgenodigd en beluisterd.

Franciscus moedigde aan tot sterkere inzet voor de bestrijding van armoede, evenals meer liefdadigheid: ‘Wij hebben van de Heer het geschenk van zijn liefde ontvangen. Wij moeten op onze beurt een geschenk worden voor anderen.’

De Katholieke Werelddag van de Armen wordt jaarlijks op de zondag voor Christus Koning gehouden. Franciscus lanceerde het jaarlijkse initiatief op het einde van het Heilig Jaar van Barmhartigheid in 2016. In 2017 werd de dag voor het eerst wereldwijd gevierd, met niet enkel initiatieven in Rome maar ook in alle bisdommen wereldwijd.

Ook het Mariaheiligdom van O.-L.- Vrouw van Banneux was dit weekend voor het zevende achtereenvolgende jaar gastheer van de Werelddag van de Armen. Daar waren zondagmiddag 300 arme, dakloze en eenzame mensen met hun begeleiders te gast voor een maaltijd.

Bron: Kathpress.at

De maaltijd van de paus voor de Werelddag van de Armen
De maaltijd van de paus voor de Werelddag van de Armen ©Vatican Media