17-jarige Thomas Remue uit Melle wint Theolympiade met pakkend gedicht

Hij overtuigde de jury met zijn gedicht 'Een stap vooruit', een krachtige roep 'ter verantwoording om zich te engageren' aldus de voorzitter.
19/03/2025 - 13:48

Zoals de Wiskunde Olympiade rekenknobbels bekroont, zo zet de Theolympiade jongeren aan om zich te verdiepen in theologie en levensbeschouwing. Dat doet ze elke twee jaar rond een specifiek thema. Dit jaar was dat 'Messias(sen) en messiaanse tijden'. Geen gemakkelijk onderwerp, maar de Oost-Vlaming Thomas Remue gaf er een treffend antwoord op met een gedicht dat opviel tussen de meer dan 70 inzendingen.

In een wereld waar we soms te individualistisch zijn, wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om zorg en aandacht aan elkaar en de maatschappij te geven.

Thomas Remue

'De gedachte dat we als mensen allemaal verbonden zijn, vormde de inspiratie voor dit gedicht,' zegt Thomas. 'In een wereld waar we soms te individualistisch zijn, wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om zorg en aandacht aan elkaar en de maatschappij te geven.'

Thomas kreeg een oorkonde en een cheque van 500 euro uit handen van juryvoorzitter Sofi Van Ussel, directeur van de katholieke jeugdbeweging Kamino. De zesdejaarsstudent had aan de wedstrijd deelgenomen zonder medeweten van zijn school of godsdienstleerkracht, maar dat maakte hen niet minder trots.

Thomas Remue (2de van links) met de directeur van zijn school Caroline De Clercq (links), juryvoorzitter Sofi Van Ussel (rechts van Thomas) en zijn godsdienstleerkracht Erik Meganck (rechts)
Thomas Remue (2de van links) met de directeur van zijn school Caroline De Clercq (links), juryvoorzitter Sofi Van Ussel (rechts van Thomas) en zijn godsdienstleerkracht Erik Meganck (rechts) © Kamino

Het gedicht van Thomas stelt dat een Messiaans perspectief geen bovenmenselijke opdracht is, maar dat mensen zelf een betere wereld kunnen creëren.

Sofi Van Ussel

Juryvoorzitter van de Theolympiade en directeur van Kamino

Volgens juryvoorzitter Van Ussel toont het gedicht van Thomas dat 'een Messiaans perspectief geen bovenmenselijke opdracht is, maar dat mensen zelf een betere wereld kunnen creëren'. Het roept 'ter verantwoording om zich te engageren'.

Jongeren hebben in onze maatschappij steeds meer nood aan zingeving, vindt Van Ussel. 'Jongeren worden vandaag overladen met tools om zichzelf te optimaliseren, maar missen een gemeenschap waarin ze mogen bestaan zonder bewijsdrang.' 'Ze hebben geen kant-en-klare antwoorden nodig,' zo legt ze uit, 'maar ruimte om te zoeken, twijfelen en groeien in dialoog met anderen.' Dat wil de Theolympiade stimuleren.

Thomas ontving de eerste prijs binnen de categorie arbeidsmarktfinaliteit. Naast Thomas bekroonde de Theolympiade nog twee laureaten binnen de categorie doorstroomfinaliteit: Matthias De Smet uit Bevergem voor zijn interessante essay en Marie De Munter uit Merchtem voor haar choreografie.

De Theolympiade is een initiatief van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven, de Erkende Instantie rooms-katholieke godsdienst en de inspectie-begeleiding rooms-katholieke godsdienst, in samenwerking met de katholieke jeugdbeweging Kamino.

Het winnende gedicht van Thomas Remue

Een stap vooruit

Laten we de wereld zien als een tuin,
waar elke boom, elke bloem, elk klein duin
zorg en licht verdient, een zachte hand,
samen vormen we één groot land.

Kijk niet weg bij wat breekt of scheurt,
maar luister naar wat ons zachtjes keurt.
Laat woorden groeien tot daden groot,
een lied van hoop, niet enkel een nood. 

We bouwen bruggen, steen voor steen,
om te leren luisteren, voelen, te zien.
Want crisis begint waar zorg ontbreekt,
waar niemand nog naar morgen kijkt. 

Dus geef warmte waar kou zich nestelt,
sta op als eerlijkheid zich vast verpletst.
Zie elke stap als een kans, een doel,
om de wereld te maken, heel en koel. 

We kunnen samen, een beter pad,
als we licht brengen in elk straatje van de stad.

Bron: Kamino
 

Nieuws

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.

Geneviève Jeanningros bij de kist van paus Franciscus.
Video

Terwijl medewerkers de lange stoet vlot proberen te verwerken, laten ze de zuster – in tranen – ongemoeid. Ze had een heel speciale band met de paus.

Na uren aanschuiven, kunnen veel mensen het niet laten om foto's – en zelfs selfies – te nemen bij de kist met het lichaam van paus Franciscus

Ontdek alles over de lange wachtrijen, de herdenking in Koekelberg, het graf van paus Franciscus en waarom er ophef is over selfies.

Fotoreportage

In de Basiliek van Koekelberg was er donderdagavond een herdenkingsviering voor paus Franciscus. Bekijk de foto's.

Grafsteen van paus Franciscus in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

De tombe is uiterst eenvoudig en bevindt zich in de Basiliek Santa Maria Maggiore, de kerk waar de paus graag kwam en vaak ging bidden.

'Fly high pope Francis', met beelden van een treurende Bieber en een opgebaarde paus, wordt op internet druk gedeeld, maar er is meer aan de hand.