300 jongeren over de toekomst van de Kerk
Morgen maandag start in Rome een presynode met een 300-tal jongeren uit heel de wereld over de problemen en uitdagingen waarmee katholieke jongeren vandaag in verschillende delen in de wereld worden geconfronteerd. Volgens kardinaal Lorenzo Baldisseri, de secretaris-generaal van de bisschoppensynode, moet deze bijeenkomst ertoe bijdragen dat de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping in oktober 2018 niet alleen een synode wordt over maar vooral ook voor jonge mensen. En een van de eerste sprekers op de openingsdag van de synode is de Vlaamse Annelien Boone, die als directeur van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen de Belgische jongeren vertegenwoordigt. Zij werd gevraagd de verwachtingen van de jongeren in Europa tegenover samenleving en Kerk te schetsen.
De bisschoppensynode mag niet beperkt blijven tot een overleg voor jongeren, maar het moet ook een bisschoppensynode mét jonge mensen worden. Kardinaal Baldisseri
Een van de gespreksthema's op de presynode is de kerkverlating. Onderzoeken in binnen- en buitenland maken duidelijk dat vele jongeren tussen 10 en 20 jaar de banden met de katholieke Kerk verbreken, al blijven ze vaak nog wel geloven in God en een christelijke cultuur behouden. Het wordt een hele uitdaging om erachter te komen waarom zij de Kerk verlaten en om manieren te vinden om hen opnieuw bij het kerkelijke leven te betrekken.
Volgens het Amerikaans onderzoek Going, Going, Gone: The Dynamics of Disaffiliation in Young Catholics blijft 46 procent van de jonge kerkverlaters ook nadat zij de banden met de Kerk hebben verbroken, zoeken naar een vorm van geloof die aansluit bij hun gevoel voor spiritualiteit. Kerkverlating wordt bevorderd door factoren zoals het feit dat jongeren soms de indruk hebben dat het geloof hen wordt opgelegd, de toenemende secularisatie, het feit dat geloven bepaalde beperkingen oplegt en de vrijheid in de weg zou staan, de afwijzing van gezag en structuren, de overtuiging dat men ook zonder geloof moreel kan leven en het feit dat er vandaag vele andere opties zijn.
Going, going, gone schetst drie soorten kerkverlaters:
- gewonden: jongeren met een negatieve familiale of kerkelijke ervaringen
- zwervers: jongeren met een onzeker geloof en een gebrek aan betrokkenheid bij een geloofsgemeenschap
- andersdenkenden: die de Kerk actief verwerpen of bevechten.
Ook de vrees om door leeftijdgenoten negatief beoordeeld te worden omwille van hun kerkelijk lidmaatschap blijft een niet te onderschatten factor bij kerkverlating. Jongeren willen wel deel uitmaken van een gemeenschap. Maar zij zijn bang omdat zij vrezen negatief beoordeeld te worden.
Bron: I.Media/NCR
Lees het het interview dat Kerknet met Annelien Boone maakte in het vooruitzicht van de presynode.