Alle beklaagden afwezig op assisenproces vermoorde scheutisten
Vijf Guatemalteekse machthebbers van de militaire dictatuur uit de jaren 80 staan vanaf volgende week terecht op een assisenproces in Leuven. Ze worden beschuldigd van ontvoering, foltering en moord op de drie Vlaamse Scheutisten tijdens de burgeroorlog in Guatemala.
Serge Berten, Walter Voordeckers en Ward Capiau werden door het regime uit de weg geruimd omdat ze compromisloos de kant van de arme boerenbevolking hadden gekozen. Zo klaagden ze aan dat de lokale bevolking werd uitgebuit op de suiker- en katoenplantages. De drie waren slechts enkele van de slachtoffers tijdens de burgeroorlog tussen 1960 en halfweg de jaren 1990. In die periode zijn er 200.000 burgers verdwenen of vermoord.
De Turnhoutse missionaris Walter Voordeckers werd op 12 mei 1980 door gewapende mannen omsingeld. Hij werd doodgeschoten toen hij probeerde te ontsnappen. In de twee jaar die daarop volgden, werden ook Serge Berten (29) uit Menen en Ward Capiau (31) uit Maarkedal vermoord. Tot op vandaag blijven de omstandigheden van hun dood onduidelijk - hun lichamen werden nooit teruggevonden. De familie hoopt dat dit proces daarover meer opheldering kan brengen.
Een vierde missionaris, Raf Allaert, werd door zijn oversten en de Belgische overheid in 1982 teruggeroepen naar ons land. Wellicht is hij net op tijd het land ontvlucht.
Het onderzoek en de voorbereiding van dit proces namen ruim 20 jaar in beslag. Vanaf maandag staan Ángel Aníbal Guevara Rodriguez (98), Donaldo Álvarez Ruiz (92), Pedro García Arredondo (79), Manuel Benedicto Lucas García (91) en Manuel Antonio Callejas y Callejas (84) in Leuven terecht voor hun rol bij de moord. Ze waren in de jaren 70 en 80 minister, legerchef of politiebaas. Geen van die vijf zal aanwezig zijn: twee beschuldigden zijn voortvluchtig, de andere drie zitten in de cel in Guatemala. Er komen wel getuigen uit Guatemala die duidelijkheid kunnen brengen over de rol van de vijf, ook al werd een aantal van hen tijdens de aanloop naar het proces geïntimideerd.
Bron: Guatebelga