Amerikaanse bisschoppen willen Franse priesters zalig verklaren

De vijf Franse priesters weigerden tijdens een uitbraak van gele koorts de zieken in de steek te laten en bleven hen verzorgen.
18/06/2023 - 10:05
Isidore Quémerais
Isidore Quémerais ©shreveportmartyrs.org

De Amerikaanse bisschoppen verenigden zich tijdens hun zomerbijeenkomst (14-16 juni) achter het voorstel om de zaligverklaring van vijf Franse priesters te promoten.  De vijf stierven tijdens de gelekoortsepidemie van 1873 in Shreveport (Louisiana), de ergste uitbraak van gele koorts in de Amerikaanse geschiedenis. De geestelijken kwamen allen om in een periode van nauwelijks drie weken, nadat ze zelf zieken en stervenden hadden verzorgd.

Het proces voor de zaligverklaring van Isidore Quémerais, Jean Pierre, Jean Marie Biler, Louis Gergaud en François LeVézouë werd geopend in december 2020, niet toevallig in volle coronacrisis. De vijf priesters zijn allen afkomstig uit Frankrijk. Ze waren halverwege de 19de eeuw als zendeling actief in Louisiana.

Het bisdom Louisiana hoopt dat hun zaligverklaring snel kan worden afgerond. Volgens het bisdom komen de vijf in aanmerking voor de categorie ‘offer van het leven’. Dat begrip werd in 2017 door paus Franciscus geïntroduceerd als ‘snelweg naar de heiligverklaring’, naast de al veel langer bestaande spoedprocedure voor het martelaarschap. De nieuwe categorie erkent een voortijdig overlijden als gevolg van het vrij en vrijwillig aanbieden van het leven als daad van naastenliefde. Daarom wordt soms ook gesproken over ‘martelaarschap uit liefdadigheid’. 

Bron: The Pillar