Autobiografie van paus Franciscus is verschenen

'Leven: mijn verhaal in de geschiedenis' is de eerste autobiografie van een paus ooit en verschijnt o.a. in het Italiaans, Engels en Frans.
19/03/2024 - 15:26

Het is de eerste keer dat een paus een echte autobiografie publiceert. Vorige pausen schreven wel al herinneringen en spirituele dagboeken. 

De paus schreef 'Leven: mijn verhaal in de geschiedenis' (Life. La mia storia nella Storia) samen met de Italiaanse journalist Fabio Marchese Ragona. Het boek telt 240 pagina's en is uitgegeven door Harper Collins. Nieuwe onthullingen staan er niet in, maar het is wel belangrijk als 'testament' van paus Franciscus. De Italiaanse krant Corriere della Sera publiceerde vorige week al fragmenten. 

Terugblik en vooruitblik

Franciscus vertelt zijn leven met als kapstok de grote wereldgebeurtenissen van de afgelopen acht decennia. Zo begint het boek met de driejarige Jorge in de keuken met zijn moeder in Argentinië terwijl Wereldoorlog II uitbreekt.

Verder komen de Holocaust, de maanlanding, de staatsgreep van Videla in Argentinië en de val van de Berlijnse muur aan bod. Met de wereldgeschiedenis verweeft hij persoonlijke anekdotes zoals een verliefdheid van een week tijdens zijn seminariejaren, zijn liefde voor voetbal en zijn gelofte om geen tv meer te kijken. 

Maar de paus kijkt ook vooruit naar de toekomst van de katholieke Kerk die hij nu al 11 jaar leidt. Hij is er zich van bewust dat het einde van zijn pontificaat nadert en schetst het profiel van een meer inclusieve en open Kerk. 

'Van mijn kant blijf ik een droom voor de toekomst koesteren: dat onze Kerk zachtaardig, nederig en behulpzaam zal zijn, met de eigenschappen van God – en daarom ook teder, dichtbij en vol mededogen.'

Behalve als inkijkje in de persoon van Jorge Mario Bergoglio kan je het boek ook lezen als een toegankelijk theologisch testament, een vlot leesbare inleiding tot de visie van Franciscus op Kerk en wereld aan de hand van de geschiedenis en het geleefde leven. 

Paus voor het leven

Ondanks zijn selchte gezondheid van de afgelopen weken, denkt de 87-jarige paus niet aan aftreden zoals zijn voorganger. 

'Ik geloof dat de bediening van Petrus ad vitam is. Ik zie dus geen voorwaarden voor aftreden.'

Toch ligt er al een ontslagbrief klaar voor het geval het hem fysiek onmogelijk zou worden om zijn rol als paus verder te vervullen. Dan zou Franciscus ervoor kiezen om niet 'Paus Emeritus' genoemd te worden, maar wel 'Bisschop Emeritus van Rome'. 

Bestel 'Pope Francis, Life: My Story Through History' (Engels) via Bol - Amazon

Bronnen: Vatican News (Engels) - La Croix International (Engels)

Cover van de autobiografie van paus Franciscus
Cover van de autobiografie van paus Franciscus ©Harper Collins