Bloedwonder van Napels wordt wellicht Werelderfgoed

Aartsbisschop Battaglia van Napels stelt vandaag het dossier en de kandidatuur voor met het oog op de erkenning van San Gennaro als Werelderfgoed. 
26/11/2022 - 11:00
De relikwie van het Heilig Bloed van San Gennaro in Napels
De relikwie van het Heilig Bloed van San Gennaro in Napels ©kathpress.at

Aartsbisschop Domenico Battaglia van Napels maakt vandaag de kandidatuur bekend van de cultus van San Gennaro (Sint-Januarius) en het 'bloedwonder' in de Zuid-Italiaanse stad als Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO. 

San Gennaro is de patroonheilige van de stad aan de Vesuvius. Het gedroogde bloed van de martelaar wordt in een glazen ampul vereerd. Dat wordt drie keer per jaar vloeibaar gemaakt: op de feestdag van de heilige op 19 september, op de zaterdag voor de eerste zondag van mei, het feest van de overbrenging van de relikwieën naar Napels, en op 16 december, de herdenking van de eerste dag van de uitbarsting van de vulkaan in 1631.

Het bloedwonder trekt telkens duizenden toeristen. Het uitblijven van het wonder wordt door de Napolitanen als een slecht voorteken beschouwd. Het vloeibaar worden van de bloedrelikwie in de kathedraal van Napels wordt al sinds de middeleeuwen gedocumenteerd. 

Bron: La Repubblica/Kathpress.at