Buste beklad van kardinaal die Joden verdedigde tegen naziregime

De bronzen buste van kardinaal Jules Saliège staat in Toulouse. Het is niet duidelijk wie er achter de actie zit.
23/03/2023 - 17:14
Buste van kardinaal Saliege in Toulouse
Buste van kardinaal Saliege in Toulouse ©Wikimedia

In Toulouse hebben vandalen in de nacht van zondag op maandag het bronzen beeld van kardinaal Jules Saliège (1870-1956) beklad. De buste staat naast de Saint-Etiennekathedraal. Saliège was van 1928 tot 1956 aartsbisschop van het Zuid-Franse Toulouse. Ze brachten er onder meer de slogan Ni Dieu ni Maître (God noch Meester) op aan.

Kardinaal Saliège wordt beschouwd als een symbool van het verzet tegen de deportaties van Joden onder de Duitse bezetting en tijdens het Vichyregime. Zo had hij in 1942 een ondersteuningsnetwerk voor Joden opgezet. In een pastorale brief van augustus 1942 bekritiseerde hij de deportaties als onmenselijk en als een ernstige schending van de christelijke en Franse waarden. Hij vroeg de gelovigen in zijn brief, die ondanks het verzet van het Vichyregime in alle parochies werd voorgelezen, ook om niet te vergeten dat de Joden onze broeders zijn. 

Guy de Kerimel, de huidige aartsbisschop van Toulouse, reageerde ontgoocheld en boos. Het beeld van deze man ontheiligen, is zijn moedige inzet ontkennen en het is een ontheiliging van de herinnering aan de Joden van gisteren en vandaag.

Ook de regionale voorzitter van de Joodse instellingen in Frankrijk, Franck Touboul, veroordeelde het vandalisme. Hij sprak over een aanslag op de nagedachtenis van een rechtvaardig man onder de volkeren, die een voorbeeld was van moed. 

Het stadsbestuur vroeg zich luidop wat tot deze daad van vandalisme kan hebben geïnspireerd. Het incident viel dag op dag samen met de elfde verjaardag van de aanslag op een plaatselijke Joodse school. Daarbij kwamen toen vier mensen om het leven.

Inmiddels is gestart met het reinigen van het beeld. 

Bron: La Croix