Buurtwerk 't Lampeke wint Prijs Armoede Uitsluiten

Welzijnszorg vestigde dit jaar met de prijs de aandacht op gelijke kansen in het onderwijs
02/06/2023 - 15:55
Laureaten van 2023 van de Prijs Armoede Uitsluiten
Laureaten van 2023 van de Prijs Armoede Uitsluiten ©Welzijnszorg

Buurtwerk ’t Lampeke uit Leuven kreeg uit handen van Welzijnszorgvoorzitter Marc Justaert en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens de 24ste Prijs Armoede Uitsluiten overhandigd voor de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. 

De prijs van de armoedeorganisatie Welzijnszorg bekroont jaarlijks lokale armoedebestrijders voor hun inzet. Enkele medewerkers van’t Lampeke en kinderen die er regelmatig begeleiding krijgen konden de prijs donderdagmiddag gaan ophalen. Bij de selectie van de vijf genomineerden door de Welzijnsorganisatie werd dit jaar vooral rekening gehouden met hun inzet voor gelijke kansen in het onderwijs. Het onderwijs is cruciaal om een eerlijke kans te geven aan kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Maar de onderwijssector kan dat niet alleen.

Buurtwerk ’t Lampeke zet zich in voor de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Een van de domeinen is het onderwijs. Kinderen en jongeren kunnen onder meer op een boot op de vaart in Leuven dagelijks terecht voor een huiswerkklas voor de kleinsten en studiebegeleiding voor jongeren van het secundair onderwijs. Bovendien kunnen ook hun ouders, die vaak niet zo lang naar school zijn geweest, er terecht. De buurtwerking streeft ernaar om ook hen bij de begeleiding te betrekken. Bovendien wordt nauw samengewerkt met scholen uit de regio, waar de kennis over armoede en over het omgaan met kinderen die in armoede leven vaak nog ontbreekt. Karin Nelissen van buurtwerk ‘t Lampeke: We maken als werking voor heel veel kinderen en jongeren een groot verschil. De positieve bekrachtiging en het geloof in hen dat we telkens opnieuw gaven, heeft voor velen gezorgd dat ze hun, toen nog verborgen, ambitie waar hebben gemaakt. 

Bron: Welzijnszorg