Caritas International België helpt Oekraïense vluchtelingen

Caritas International België maakt 300.000 euro vrij voor psychosociale zorg en traumaverwerking bij Oekraïense vluchtelingen.
08/12/2022 - 15:56
Caritas Slovakije is al volop bezig met het verzamelen van kerspakketten voor Oekraïense kinderen
Caritas Slovakije is al volop bezig met het verzamelen van kerspakketten voor Oekraïense kinderen ©Caritas Slovakije

Caritas International België maakt 300.000 euro vrij voor hulp aan Oekraïne. Die steun is voornamelijk bedoeld om gevluchte burgers psychosociale bijstand te geven en hen te helpen met de verwerking van posttraumatische gevoelens en stoornissen. Dit project situeert zich voor een deel in Slovakije, verduidelijkt medewerker Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp bij Caritas International België. Een ander deel speelt zich af in de streek van Oezjhorod, Moekasjevo en Charkiv in Oekraïne. 

Oorlogstrauma’s

Dechamps benadrukt dat de Belgische Caritasafdeling al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne goed en intensief samenwerkt met Caritas Slovakije, Caritas Oekraïne en andere organisaties die deel uitmaken van het wereldwijde Caritasnetwerk. Na een proefproject van drie jaar is nu beslist om de inspanningen voort te zetten en uit te breiden. Er blijft grote nood aan psychosociale zorg voor Oekraïense vluchtelingen, zowel voor volwassenen als kinderen. Voor zover wij kunnen inschatten, is Caritas de enige speler die deze zorg aanbiedt in de zones Kosice en Spis in Slovakije en in steden als Oezjhorod en Moekasjevo.

Met het project kan Caritas International wekelijks 3.000 vluchtelingen bereiken. Ook de activiteiten in Oekraïne worden uitgebreid, in de richting van de steden Charkiv, Dnipro en Zaporizja. Bovendien kan er op deze manier aan personeel bijscholing worden geboden rond technieken die helpen om posttraumatische stoornissen op te vangen en burn-outs te voorkomen, legt Deschamps uit. Medewerkers leren ook hoe zij spelletjes en andere activiteiten kunnen inzetten om het welzijn van kinderen te verbeteren. 

Vluchten voor geweld en de winterkou

Sébastien Dechamps: In het westen van Oekraïne zijn er momenteel zowat 400.000 officieel geregistreerde ontheemden. Burgers die zijn weggevlucht uit de Donbas of uit het zuiden van Oekraïne hebben dikwijls geen mogelijkheid om naar huis terug te keren. En uit de Donbas en Cherson blijven er interne vluchtelingen toestromen. De winterperiode en de aanhoudende Russische aanvallen tegen civiele infrastructuur in Oekraïne zullen waarschijnlijk nog meer Oekraïners doen vluchten naar Slovakije en andere buurlanden. Een deel van de toekomstige vluchtelingen zal ook opvang zoeken in het westen van Oekraïne, waar de situatie iets veiliger is. 

Bron: Caritas International België