Christenen en moslims beleven samenvallende ramadan en vastentijd broederlijk en solidair

Dit jaar vallen de ramadan, die morgen begint, en de christelijke veertigdagentijd grotendeels samen. Lees het persbericht van de bisschoppen.
28/02/2025 - 14:59

Morgen begint de ramadan. Voor moslims is dit – net als voor christenen die volgende week de veertigdagentijd aanvatten – een periode van vasten, gebed en delen. Deze gedeelde benadering komt onder meer tot uiting in heel wat gezamenlijke initiatieven. Dit jaar vallen de ramadan en de christelijke veertigdagentijd grotendeels samen. De ramadan loopt van 1 tot en met 29 maart. De vastentijd van de christenen start voor de orthodoxen op 3 maart en voor de anderen op Aswoensdag 5 maart, en eindigt op 17 april, het begin van het paastriduüm.

Verbonden in woord ...

Vanuit het geloof in de menselijke broederlijkheid sturen de katholieke bisschoppen van België, samen met de protestanten, een boodschap naar de moslimgemeenschap. Ze schrijven daarin dat de hoop op broederschap, rechtvaardigheid en vrede zowel christenen als moslims leidt op de weg die ze elk bewandelen. De inspanningen die beide geloofsgemeenschappen daarvoor leveren, zijn zeer waardevol in onze wereld vol onrust en lijden. De ramadan en ook de vastentijd zijn een aanzet tot vergeving en spirituele vernieuwing, die toelaten die inspanningen blijvend vol te houden.

... en daad

Dat onderlinge respect is niet nieuw. We vieren binnen enkele maanden het zestigjarige bestaan van Nostra Aetate, de concilietekst over de relaties van de katholieke Kerk met de andere wereldgodsdiensten, onder meer met de islam dus. De tekst stelt dat er waardering en respect is voor deze religie. Meer recent, in zijn encycliek Fratelli Tutti, riep ook paus Franciscus op tot broederlijkheid met alle mensen, en concreet met de moslims.

Op talrijke plaatsen in ons land vinden evenementen plaats om, op grote of kleinere schaal, de broederschap tussen de moslim- en katholieke geloofsgemeenschap tot uitdrukking te brengen. We geven er hieronder ter illustratie een aantal mee.

15 maartDialoogavond moslims-christenen met iftar | Turnhout
Twee christenen en twee moslims leiden een gesprek in over gastvrijheid en tradities in hun religies. De aanwezigen kunnen het gesprek nadien verderzetten bij een iftarmaaltijd. De dialoogavond kadert ook in de tentoonstelling Levensbeschouwingen over Gastvrijheid in de Sint-Pieterskerk.

22 maartPortie Gemengd | Leuven
Een gevarieerd feestelijk programma faciliteert een verbindende ontmoeting en een avondmaal voor alle Leuvenaren in tijden van vasten en ramadan. Sleutelwoorden zijn gelijkwaardigheid en versobering.

13 aprilSoeficoncert | Begijnhofkerk, Brussel
De Begijnhofkerk in Brussel is de uitvalsbasis van House of Compassion en zet de deuren ook open voor andere religies. Vóór de virtuoze stemmen en mystieke poëzie uit de moslimwereld is er een inleiding over soefi-mysticus Djalal ad-Dîn Rûmî. Afsluitend is er koffie en gebak. (Dit evenement werd bewust na de ramadan geprogrammeerd om oudere deelnemers toe te laten overdag te kunnen eten.)

Nieuws

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.

Geneviève Jeanningros bij de kist van paus Franciscus.
Video

Terwijl medewerkers de lange stoet vlot proberen te verwerken, laten ze de zuster – in tranen – ongemoeid. Ze had een heel speciale band met de paus.

Na uren aanschuiven, kunnen veel mensen het niet laten om foto's – en zelfs selfies – te nemen bij de kist met het lichaam van paus Franciscus

Ontdek alles over de lange wachtrijen, de herdenking in Koekelberg, het graf van paus Franciscus en waarom er ophef is over selfies.

Fotoreportage

In de Basiliek van Koekelberg was er donderdagavond een herdenkingsviering voor paus Franciscus. Bekijk de foto's.

Grafsteen van paus Franciscus in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

De tombe is uiterst eenvoudig en bevindt zich in de Basiliek Santa Maria Maggiore, de kerk waar de paus graag kwam en vaak ging bidden.

'Fly high pope Francis', met beelden van een treurende Bieber en een opgebaarde paus, wordt op internet druk gedeeld, maar er is meer aan de hand.