Clara Fey in Aken zalig verklaard

Vandaag telt de door Clara Fey gestichte congregatie van de zusters van het Arme Kind van Jezus een 500-tal vrouwelijke religieuzen in 12 landen.
06/05/2018 - 13:06
Clara Fey
Clara Fey ©Zusters van het Arme Kind van Jezus

De Duitse zuster Clara Fey (1815-1894) werd op zaterdag 5 mei in de dom van Aken door kardinaal Angelo Amato, prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, zalig verklaard. De kardinaal looofde de Duitse zuster als een  ware held van de verkondiging: In de periode van de vroege industrialisatie redde ze arme kinderen en jongeren van verwaarlozing en uitbuiting.

Haar zaligverklaring moet moed geven aan al wie vandaag in de opvoeding van jonge mensen actief is. Kardinaal Amato.

Clara Fey werd op 11 april 1815 in Aken geboren als dochter van lakenfabrikanten. Omwille van de immense sociale problemen doorde industrialisatie stichtte zij in 1844 samen met drie medezusters een congregatie. Die zou zich toeleggen op het verstekken van opvang, vorming en onderwijs aan kinderen en jonge mensen die aan hun lot werden overgelaten. De gemeenschap verspreidde zich snel over Europa en in Amerika. Clara Fey stierf op 8 mei 1894 in het moederhuis van de congregatie in Simpelveld (Nederland).

De zusters van het Arme Kind van Jezus tellen vandaag in Vlaanderen nog 16 zusters, onder meer 1 in Borsbeek en 1 in Nederokkerzeel (Kampenhout). De andere zusters wonen in Antwerpen. Momenteel lopen er in ons land 800 leerlingen school in secundaire scholen en meer dan 500 in het lager- en kleuteronderwijs van de congregatie.

Bron: Kathpress.at