COMECE: 'Abortus is geen Europees of international recht'

Het Europese Parlement moet de grenzen van zijn bevoegdheden respecteren, stelt de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE).
08/06/2022 - 15:59

Naar aanleiding van het debat van vandaag in het Europese Parlement over de impact van een uitgelekt ontwerpadvies van het Amerikaanse Hooggerechtshofover abortus merkt de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) op dat een resolutie daarover een ongeoorloofde inmenging zou betekenen in de jurisdictie van een democratische, souvereine staat. De COMECE herinnert de Europarlementsleden tegelijk eraan dat het recht op abortus - het zogenaamde 'baas in eigen buik' - geen Europees recht is en dat het net zo min internationaal als recht is erkend. Daarom kan geen enkele staat worden verplicht om abortus te legaliseren, het te faciliteren of betrokken te zijn bij de uitvoering ervan. 

Grenzen van bevoegdheden

Secretaris-generaal van de COMECE Manuel Barrios Prieto herinnert het Europese Parlement eraan dat het de wetgevende bevoegdheden van zijn lidstaten moet eerbiedigen en zelf slechts kan handelen binnen de grenzen van de bevoegdheden die het door de lidstaten in de Europese Verdragen zijn toegekend. Hij wijst op de verklaring van de bisschoppen van de EU van februari, waarin die toen benadrukten dat pogingen om een zogenaamd recht op abortus in het Handvest van de grondrechten van de EU op te nemen zonder ethische grondslag zijn en voorbestemd zijn om een oorzaak te worden van eeuwigdurende conflict tussen de EU-burgers.

Gewetensvrijheid

Met grote bezorgdheid nemen wij ook nota van en betreuren we de ontkenning van het grondrecht op gewetensbezwaren, dat nochtans een uiting is van gewetensvrijheid overeenkomstig artikel 10.1 van het Handvest van de grondrechten van de EU en dat tevens erkend wordt door het VN-Mensenrechtencomité, schrijft Barrios Prieto. Het is verontrustend dat het recht van gezondheidsinstellingen om bepaalde diensten, zoals abortus, te weigeren, wordt verzwakt of zelfs wordt ontzegd.

Dubbele zorgplicht

De COMECE-verklaring besluit: Wij zijn ons bewust van de tragedie en complexiteit van de situaties waarin moeders die een abortus overwegen, zich bevinden. De zorg voor vrouwen die door hun zwangerschap in een moeilijke of conflictsituatie verkeren, is een centraal onderdeel van het diaconale ambt van de Kerk en moet ook een plicht zijn van onze samenleving. Vrouwen in nood mogen niet aan hun lot worden overgelaten. Maar net zo min mag het recht op leven van het ongeboren kind worden genegeerd. Ze moeten allebei alle nodige hulp en bijstand krijgen.

Bron: COMECE