EU bisschoppen: abortus kan nooit basisrecht zijn

Dat verklaren ze naar aanleiding van de stemming op 11 april in het Europarlement over de vraag of het recht op abortus een grondrecht moet worden.
11/04/2024 - 15:31
Europees Parlement in Brussel
Europees Parlement in Brussel ©CC Steven Lek via Wikimedia Commons

Op 11 april stemt het Europese Parlement in Brussel over een voorstel om het recht op abortus op te nemen in het EU-Handvest van de grondrechten. Het voorstel kwam er nadat de VS in 2022 het grondwettelijke recht op abortus ongedaan maakte en Frankrijk in maart van dit jaar abortus dan weer aan de grondwet toevoegde. 

Het Europese voorstel werd ingediend door parlementsleden van de sociaaldemocraten, liberalen, groenen en links, alsook enkele Zweedse Europarlementariërs die behoren tot de conservatief-christendemocratische fractie van de Europese Volkspartij (EVP).

Recht op leven is fundamenteel

De Europese bisschoppen zeggen via het COMECE 'ja tegen de bevordering van vrouwen en het recht op leven, nee tegen abortus en ideologische oplegging'. Ze waarschuwen dat 'het bevorderen en faciliteren van abortus in de tegenovergestelde richting gaat van de echte bevordering van vrouwen en hun rechten' en dat abortus 'nooit een fundamenteel recht kan zijn'. 

Verwijzend naar de recente Vaticaanse verklaring Dignitas infinita herinneren ze eraan dat het recht op leven 'de fundamentele pijler is van alle andere mensenrechten, vooral het recht op leven van de meest kwetsbare en weerloze mensen, zoals het ongeboren kind in de baarmoeder van de moeder, de migrant, de ouderen, de persoon met een handicap en de zieken'.

Verder spreken ze hun engagement uit om te werken aan een Europa waar vrouwen hun moederschap in vrijheid kunnen beleven, als een geschenk voor hen en voor de samenleving, en waar moeder zijn ‘op geen enkele manier een beperking is voor het persoonlijke, sociale en professionele leven’.

Over abortus bestaat geen consensus

De Europese Unie, zo verklaren ze verder, 'moet de verschillende culturen en tradities in de lidstaten en hun nationale bevoegdheden respecteren' en 'kan anderen, binnen en buiten haar grenzen, geen ideologische standpunten opleggen over de menselijke persoon, seksualiteit en gender, het huwelijk en familie'.

Over het recht op abortus bestaat in de EU geen consensus want 'de manier waarop deze kwestie wordt behandeld in de grondwetten en wetten van de lidstaten varieert aanzienlijk'. 'Het Handvest van de grondrechten van de EU kan geen rechten omvatten die niet door iedereen worden erkend en die verdeeldheid zaaien', zo besluiten de bisschoppen. 

Volg de stemming en uitslag op de website van het Europarlement

Bron: Vatican News (Engels) - COMECE (Engels) - Katholiek Nieuwsblad