Europese Kerken bezorgd over waardencrisis in Europa

De Kerken vragen meer aandacht voor christelijke waarden als Europees fundament, maar waarschuwen tegelijk voor het inzetten van religie als wapen.
21/03/2024 - 15:33
Kerken vragen om christelijke waarden als fundament van het Europese project te erkennen
Kerken vragen om christelijke waarden als fundament van het Europese project te erkennen ©CC Markus Spiske via Unsplash

Dat zeggen de Kerken in een gemeenschappelijke verklaring (pdf, Engels) van 20 maart ondertekend door de Commissie van Katholieke Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), de Conferentie van Europese Kerken (CEC) die bestaat uit anglicaanse, oud-katholieke, protestantse en orthodoxe Kerken, de Interparlementaire Vergadering voor Orthodoxie (IAO) en het initiatief Together for Europe

De ondertekenaars plaatsen de opeenvolgende crisissen in Europa – economisch, immigratie, gezondheid, energie, oorlog – in 'een bredere waardencrisis in de Europese ruimte, die democratische beginselen en instellingen ter discussie stelt'. 

Terwijl 'een groot deel van de burgers vol vertrouwen naar de Europese toekomst kijkt door het prisma van christelijke waarden' merken de ondertekenaars 'de uitsluiting van elke passende verwijzing naar christelijke waarden in relevante EU-teksten'. 

'Waarden zoals vrede, stabiliteit, welvaart en de rechtsstaat in plaats van heerschappij door macht' hebben plaatsgemaakt voor 'onveiligheid en angst'. 

De Kerken waarschuwen er tegelijkertijd voor dat christelijke of traditionele waarden door sommigen worden misbruikt en zelfs als politiek wapen ingezet. 

De verklaring roept de Europese instellingen, de politieke partijen en de Europarlementsleden daarom op om:

  1. christelijke waarden te erkennen als het fundament van het Europese project,
  2. te strijden tegen de instrumentalisering van christelijke waarden voor politieke belangen of voor een etnisch-raciaal discours,
  3. christelijke waarden te benadrukken in de komende campagne voor de Europese verkiezingen. 

Stem voor, niet tegen Europa

Vorige week riepen de Europese bisschoppen de burgers ook al op om tijdens de Europese verkiezingen verantwoordelijk te stemmen en daarbij personen en partijen te verkiezen 'die het Europese project duidelijk steunen en die … onze waarden en ons idee van Europa zullen uitdragen, zoals respect en bevordering van de waardigheid van iedere menselijke persoon, solidariteit, gelijkheid, familie en de heiligheid van het leven, democratie, vrijheid, subsidiariteit, zorg voor ons “gemeenschappelijk huis”...'

'We weten dat de Europese Unie niet perfect is en dat veel van haar beleids- en wetgevingsvoorstellen niet in overeenstemming zijn met de christelijke waarden en met de verwachtingen van veel van haar bevolking,' zeiden de bisschoppen nog, 'maar we geloven dat we geroepen zijn om een ​​bijdrage te leveren en deze te verbeteren met de instrumenten die de democratie ons biedt'. 

Bronnen: Lees de gemeenschappelijke verklaring (pdf, Engels) - Verklaring van de Europese bisschoppen (Engels)