Finse rechtszaak is belangrijke test voor gewetensvrijheid

Het Finse parlementslid Päivi Räsänen staat terecht voor haar 'ontoelaatbare' opvattingen over huwelijk en homoseksualiteit.
22/01/2022 - 11:58
Päivi Räsänen
Päivi Räsänen ©twitter

De voormalige Finse minister van Binnenlandse Zaken Päivi Räsänen, een arts en moeder van vijf kinderen, noemt het proces dat op 24 januari 2022 tegen haar start een test voor de godsdienst- en gewetensvrijheid in heel Europa. Het proces draait om uitspraken van Räsänen in een pamflet uit 2004, in een tv-uitzending uit 2018 en in een meer recente tweet. Zij had onder meer geschreven dat het huwelijk is voorbehouden aan een man en een vrouw. In 2014 stelde zij dat in Finland slachtvee meer rechten heeft dan ongeboren kinderen

Veel erger dan een boete of een gevangenisstraf, is het om te moeten leven in een land van censuur. Päivi Räsänen

Door haar uitspraken werd zij kop van jut van gender- en homoactivisten in Finland. Volgens de Finse openbare aanklager heeft zij met haar uitspraken en een tweet met een Bijbelpassage de wetten overtreden om Finse minderheden te beschermen. Op die manier heeft zij aangezet tot haat en geweld. Theoretisch riskeert zij voor haar uitspraken een gevangenisstraf tot maximaal twee jaar. 

Persoonlijk acht zij het onwaarschijnlijk dat zij tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld voor haar uitspraken over het huwelijk tussen een man en een vrouw en voor het tweeten van een Bijbelvers. Wij leven in een democratie. Ik heb er ook alle vertrouwen in omdat onze grondwet en internationale overeenkomsten de vrijheid van meningsuiting en religie garanderen, hoopt de voormalige Finse, dieminister van Binnenlandse Zaken was van 2011 tot 2015.

De politica onderstreept dat zij slechts de Bijbelse visie over het huwelijk en het gezin heeft verdedigd. Dit proces roept kwalijke herinneringen op aan de Sovjettijd, toen mensen nog omwille van hun opvattingen werden vervolgd. Bisschop Juhana Pohjola, van de Evangelisch-Lutherse Missie in Finland, erkent dat het erg moeilijk is geworden om nog kritische vragen te stellen bij het in haar land ondertussen gangbare cultureel dominante discours. Velen voelen zich nu al uit angst gedwongen tot zelfcensuur.

Bron: CNA/ND