Franse rechter schendt godsdienstvrijheid, zegt Vaticaan

De diplomatieke rel ontstond nadat een moeder overste haar afzetting aanvocht bij de Franse justitie en van de rechter gelijk kreeg.
18/04/2024 - 11:51
Dominicanessen van de Heilige Geest van het klooster in Berné, nabij Lorient, Bretagne
Dominicanessen van de Heilige Geest van het klooster in Berné, nabij Lorient, Bretagne ©Dominicaines du Saint-Esprit via Facebook

Het Vaticaanse Staatssecretariaat stuurde een brief naar de Franse ambassade bij de Heilige Stoel, waarin het de inmenging door een Franse burgerlijke rechtbank in een interne kerkelijke aangelegenheid een 'ernstige schending' noemt van de godsdienstvrijheid. Bovendien zou de rechterlijke uitspraak de immuniteit van een Curiekardinaal in het gedrang brengen. 

Eerder deze maand had een Franse rechtbank in Lorient, Bretagne, de Canadese kardinaal Marc Ouellet en twee kerkelijke onderzoekers veroordeeld tot het betalen van een boete van 235.000 euro voor het onrechtmatige ontslag in 2020 van Sabine Baudin de la Valette (57). 

De la Valette was onder de kloosternaam Moeder Marie Ferréol overste van het traditionalistische Dominicanessenklooster van de Heilige Geest in Bretagne. Na jarenlange berichten over spanningen in de gemeenschap stuurde paus Franciscus een onderzoeksteam naar het klooster, bestaande uit een mannelijke en een vrouwelijke kloosteroverste van twee andere ordes. Die hoorden de honderd kloosterzusters en maakten hun verslag over aan Rome. De moeder overste werd vervolgens op staande voet weggestuurd, een beslissing die werd ondertekend door de toenmalige prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen kardinaal Marc Ouellet. De la Valette, die na haar ontslag op een leefloon was aangewezen, vocht de beslissing aan bij het Franse burgerlijke gerecht omdat ze volgens haar zonder motivering en zonder mogelijkheid tot verdediging was ontslagen. Op 3 april gaf de rechter haar gelijk. 

Matteo Bruni, directeur van de persdienst van het Vaticaan, bevestigt nu dat een verklarende 'nota verbale' is overgemaakt aan de Franse ambassade bij de Heilige Stoel. 

Volgens de nota zou een definitieve veroordeling door het Franse gerecht – de twee veroordeelde onderzoekers gaan nog in beroep – 'niet alleen belangrijke kwesties met betrekking tot de immuniteit kunnen opwerpen, maar als het zich zou uitspreken over interne discipline en lidmaatschap van een religieus instituut, zou het ook een ernstige schending kunnen vormen van het fundamentele recht op religieuze vrijheid en van het recht op vrije vereniging van katholieke gelovigen'.

Bronnen: Nederlands Dagblad - NCR (Engels) - La Croix (Frans)