Hoe gaat het nog met het synodaal proces? Vaticaan kondigt nieuwe Kerkvergadering aan voor 2028

De besluiten van het synodaal proces moeten overal geïmplementeerd worden. In mei komt er een document met richtlijnen en in 2028 een Kerkvergadering.
16/03/2025 - 13:26

De synodale reis van de Kerk gaat een nieuwe fase in met de inrichting van een begeleidingsproces dat zal uitmonden in een nieuwe Kerkvergadering. Dat kondigde kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van het Synodesecretariaat, vandaag aan.

De Kerkvergadering in 2028 wordt het hoogtepunt van een driejarig proces voor de implementatie van de besluiten van de Synode over synodaliteit. Even recapituleren. Die synode duurde drie jaar en eindigde in oktober 2024 met een slotdocument dat paus Franciscus meteen aanvaardde als deel van het leergezag. De drie grote pistes van de synode waren: inclusie, participatie en missie.

Niet blind uitvoeren, maar opnieuw onderscheiden

Kardinaal Grech verduidelijkte dat ‘lokale Kerken en groepen van Kerken’ zich moeten inzetten om de richtlijnen van het document te ‘implementeren’ door middel van processen van ‘onderscheiding en besluitvorming’. De implementatiefase moet dan ook niet gezien worden als ‘een simpele toepassing van richtlijnen van bovenaf’ maar eerder als ‘een ontvangstproces’ van het slotdocument op een manier ‘die past bij de lokale culturen en behoeften van de gemeenschap’. Het doel blijft ‘om uitwisselingen en dialoog tussen kerken en binnen de Kerk concreet te maken’.

De implementatiefase is ‘een ontvangstproces’ van het slotdocument op een manier ‘die past bij de lokale culturen en behoeften van de gemeenschap’. 

Synodale teams moeten samengesteld zijn uit priesters, diakens, gewijde mannen en vrouwen, en leken, vergezeld door hun bisschop, klinkt het. Deze teams moeten worden ‘gewaardeerd’ en eventueel ‘vernieuwd, gereactiveerd en op passende wijze geïntegreerd’. Dit proces vormt ‘het kader’ waarin de ‘resultaten van het werk van de Studiegroepen en de bijdragen van de Canonieke Commissie van de Synode’ geplaatst zullen worden.

Lees hieronder verder
Kardinaal Mario Grech, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode
Kardinaal Mario Grech, de secretaris-generaal van de Bisschoppensynode © Vatican Media

Jubileum voor synodale teams

In mei wordt een document gepubliceerd over het begeleidingsproces voor de uitvoering van de synode. En in het weekend van 24 tot 26 oktober wordt het hele synodale proces gevierd met een Jubileum van Synodale Teams en Participatieve Organen. Dit wordt ‘een belangrijke gebeurtenis’ die ‘de toewijding aan een almaar synodalere Kerk binnen de horizon plaatst van de hoop die niet teleurstelt, het thema van het Jubeljaar 2025.

Tussen het eerste en tweede semester van 2027 zullen evaluatievergaderingen plaatsvinden binnen bisdommen, eparchieën, nationale en internationale bisschoppenconferenties, oosterse hiërarchische structuren en andere kerkelijke groepen. Het eerste en tweede semester van 2028 zullen gewijd zijn aan continentale evaluatievergaderingen en de publicatie van het Instrumentum laboris voor de Kerkergadering in oktober 2028. Welke precies de contouren zijn van die vergadering, is nog niet duidelijk. Volgens kardinaal Grech is het alleszins geen nieuwe synode.

Bron: Vatican News
 

Nieuws

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.

Geneviève Jeanningros bij de kist van paus Franciscus.
Video

Terwijl medewerkers de lange stoet vlot proberen te verwerken, laten ze de zuster – in tranen – ongemoeid. Ze had een heel speciale band met de paus.

Na uren aanschuiven, kunnen veel mensen het niet laten om foto's – en zelfs selfies – te nemen bij de kist met het lichaam van paus Franciscus

Ontdek alles over de lange wachtrijen, de herdenking in Koekelberg, het graf van paus Franciscus en waarom er ophef is over selfies.

Fotoreportage

In de Basiliek van Koekelberg was er donderdagavond een herdenkingsviering voor paus Franciscus. Bekijk de foto's.

Grafsteen van paus Franciscus in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

De tombe is uiterst eenvoudig en bevindt zich in de Basiliek Santa Maria Maggiore, de kerk waar de paus graag kwam en vaak ging bidden.

'Fly high pope Francis', met beelden van een treurende Bieber en een opgebaarde paus, wordt op internet druk gedeeld, maar er is meer aan de hand.