Georg Gänswein wordt naar verluidt nuntius

Aartsbisschop Gänswein was 19 jaar de privésecretaris van Joseph Ratzinger/Benedictus XVI. Daarna keerde hij zonder benoeming terug naar Duitsland.
12/04/2024 - 13:45

Volgens het Argentijnse dagblad La Nacion heeft Georg Gänswein een nieuwe benoeming gekregen van paus Franciscus. Hij zou nuntius worden op een nog niet nader genoemde locatie. Volgens bronnen dicht bij Gänswein werd de beslissing genomen na zijn bezoek aan de paus ter gelegenheid van de sterfdag van paus Benedictus XVI rond de jaarwisseling. Hij keerde toen terug naar het Vaticaan samen met de vrouwen die de emeritus paus hadden verzorgd tot aan zijn dood op oudejaarsavond 2022.

Vorige week nog verscheen een boek waarin Franciscus uitgebreid praat over zijn band met zijn voorganger. Daarin verweet hij Gänswein nog een gebrek aan fatsoen wegens de publicatie van memoires over zijn jaren met de voormalige paus direct na diens dood. Met betrekking tot intriges in het Vaticaan stelt de paus in dat boek ook dat je mensen die een fout hebben gemaakt, moet vergeven en de bladzijde moet omslaan. ‘Alleen voor mensen die koppig blijven, ligt dat anders.’

Gänswein (67) zit sinds zijn ontslag uit het Vaticaan in de zomer van 2023 zonder werk in zijn aartsbisdom Freiburg. Hij werd aartsbisschop gewijd in januari 2013, niet lang voor het aftreden van Benedictus XVI, en bleef diens privésecretaris tot aan zijn dood eind 2022.

Bron: KNA