Hasseltse expo verkent relatie tussen geloof en hedendaagse kunst

'Geloof is, net zoals kunst, een sprong in het onbekende', zegt curator Tim Roerig over zijn nieuwe expo in het Hasseltse kunstencentrum Z33.
11/04/2024 - 15:37

18 hedendaagse kunstenaars spelen in de expo 'Een sprong in het onbekende' met de grenzen tussen het zintuiglijke en het bovenzintuiglijke, tussen houvast en onzekerheid, tussen het gekende en het onbevattelijke, tussen twijfel en overtuiging, tussen het materiële en het spirituele. 

Religie lijkt terug van weggeweest in de hedendaagse kunst. 

Boeiend, hoewel het soms meer lijkt te gaan over hoe de mens (de kunstenaar) worstelt met symbolen die wel fascineren maar die ontoegankelijk zijn geworden, dan over het laten deelnemen in een levende relatie met een levend mysterie. 

Echt 'religieuze kunst' kan je het om die reden niet altijd noemen. 

Met werken van Igshaan Adams, Francis Alÿs, David Bernstein, Peter Buggenhout, Justin Caguiat, Berlinde De Bruyckere, Edith Dekyndt, Kira Freije, Theaster Gates, Daan Gielis, Peter Hujar, Kris Martin, Sophie Nys, Antonio Obá, Namsal Siedlecki, Paul Thek, Danh Võ, Cathy Wilkes.

 

Download de zaalfolder (pdf)

 

Kira Freije, Permanence of a sacred tongue, 2022
Kira Freije, Permanence of a sacred tongue, 2022 ©Z33 / Met dank aan de kunstenaar en The Approach, Londen. Foto: Selma Gurbuz
Danh Vo, untitled, 2021
Danh Vo, untitled, 2021 ©Z33 / Privécollectie. Met dank aan de kunstenaar en Xavier Hufkens, Brussel. Foto: Selma Gurbuz
Paul Thek, L-Column, 1965–66
Paul Thek, L-Column, 1965–66 ©Z33 / Collectie museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Selma Gurbuz
Installatiezicht van 'Een sprong in het onbekende' in Z33, Hasselt
Installatiezicht van 'Een sprong in het onbekende' in Z33, Hasselt ©Z33

Praktisch