In heel Duitsland dit jaar minder dan dertig nieuwe priesters

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er dit jaar in twee Beierse bisdommen in Duitsland zelfs géén priesterwijdingen.
26/05/2024 - 09:21

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er dit jaar in twee Beierse bisdommen in Duitsland geen priesterwijdingen. De traditioneel in juni geplande plechtigheden in Würzburg en Bamberg gaan niet door wegens geen kandidaten. 

In heel Beieren (13 miljoen inwoners),  van oudsher een sterk katholiek landsdeel, zullen dit jaar in totaal tien diocesane priesters worden gewijd, vergeleken met negen in elk van de twee voorgaande jaren.

In heel Duitsland zakt het totaal aantal priesterwijdingen wellicht voor het eerst onder de dertig. In 2018 waren het er nog zestig, in 2022 33 mannen. Daarvoor bleef het aantal wijdingen vrij constant rond de honderd.

In het dichtbevolkte bondsland Nordrhein-Westfalen (17 miljoen inwoners) zijn er maar zeven wijdingen. In de bisdommen Münster (die een van de bekendste katholieke theologische faculteiten heeft) en Essen zijn er helemaal geen. In de bisdommen van Oost-Duitsland, waar katholieken maar een kleine minderheid  vormen, zijn er twee wijdingen. De ontkerkelijking bij onze oosterburen gaat zeer snel.