Herderskinderen van Fatima heilig

Jacinta en Francisco Marto worden nog dit jaar door paus Franciscus heilig verklaard.
13/03/2017 - 16:01
Lucia met haar neef Francisco en haar nicht Jacinta Marto in 1917
Lucia met haar neef Francisco en haar nicht Jacinta Marto in 1917 ©Fatima

Volgens kardinaal Angelo Amato worden twee van de drie zieners van de Mariaverschijningen in het Portugese bedevaartsoord Fatima op korte termijn heilig verklaard. Het proces voor de heiligverklaring van Francisco en Jacinta Marto, vordert goed en verloopt voorspoedig. En er is al een wonder. Maar ik kan onmogelijk zeggen wanneer de heiligverklaring precies plaatsheeft. Dat is een beslissing die alleen de paus kan nemen. Verwacht wordt dat paus Franciscus beiden bij zijn bezoek ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Mariaverschijningen op 12 en 13 mei 2017 heilig verklaard.

Dit is het geschenk van paus Franciscus voor de 100ste verjaardag van de eerste Mariaverschijning in het kleine Portugese dorp. Fabio Marchese Aragon

Mgr. Agostinho Borges, de rector van het Portugese College in Rome, maakte eerder al bekend dat de Congregatie voor de Heiligverklaringen een wonder heeft erkend dat gebeurde na een gebed tot de herderskinderen Francisco en Jacinta. Het wonder heeft betrekking op het herstel van een Italiaans kind. Over de heiligverklaring van de twee herderskinderen werd al langer gespeculeerd. Ook de derde ziener van de Mariaverschijningen van 1917 wordt wellicht dit jaar nog zalig verklaard. Het proces voor de zaligverklaring van zuster Lucia werd in 2008 geopend. Paus Franciscus maakte eerder al duidelijk dat de termijn van vijf jaar na haar dood niet hoeft gerespecteerd te worden om haar zalig te verklaren.

Verschijning en boodschap van Maria

Vanaf 13 mei 1917 verscheen Maria telkens op de dertiende van de maand en tot 13 oktober 1917 in de buurt van het Portugese dorp Fatima aan drie herderskinderen. Bij de eerste verschijning waren zij in de buurt van Fatima een kudde schapen aan het hoeden. Rond het middaguur, toen zij net de rozenkrans hadden gebeden, zagen zij plotseling een fel licht. Het bleek Maria te zijn. Zij hield een rozenkrans in haar hand en zei tegen de kinderen dat op die plek ter ere van haar een kapel gebouwd moest worden. Bij de laatste verschijning zou het zogenoemde zonnewonder van Fatima hebben plaatsgehad ten aanschouwen van de drie kinderen en zo’n 70.000 pelgrims.

Oproep tot gebed en boete

De boodschap van Fatima is een oproep tot gebed en boete. In de loop van de verschijningen openbaarde Maria drie geheimen: het uitbreken van WO II, de aankondiging dat Rusland veel kwaad zou berokkenen, maar zich uiteindelijk zou bekeren en een derde geheim waarover nog steeds de wildste speculaties de ronde doen. In 1919 werd in Fatima de eerste kapel gebouwd. Daarna duurde het nog tot juni 1927 voordat de plaatselijke bisschop van Leira er de eucharistie opdroeg. Een jaar later werd de eerste steen van de basiliek gelegd. In 1930 gaf de kerkleiding groen licht voor de Mariaverering in Fatima.

Bron: farodiroma.it/Kipa-Apic