Historisch: eerste vrouwelijke prefect voor Vaticaans dicasterie

Paus Franciscus benoemde vandaag de 60-jarige zuster Simona Brambilla tot prefect van het dicasterie voor de religieuzen.
06/01/2025 - 15:42

Twee jaar geleden beloofde de paus al om vrouwen te gaan benoemen op de hoogste posten in de curie. Hij begon 2025 dan ook met het waarmaken van die belofte. Om 12 uur vandaag raakte bekend dat die eer te beurt valt aan de Italiaanse zuster Simona Brambilla.

portret Simona Brambilla
Simona Brambilla, de eerste vrouwelijke prefect van een Vaticaans dicasterie. © KNA

Brambilla werkte als verpleegkundige in Mozambique alvorens tot de missionarissen van Consolata toe te treden. Ze was algemeen overste van de congregatie van 2011 tot 2023. In dat jaar benoemde de paus haar tot secretaris van het dicasterie voor de Instituten van Gewijd Leven en Sociëteiten van Apostolisch Leven. Dat was toen al een van de hoogste posten voor vrouwen ooit in de curie.

Maar nu is zuster Simona Brambilla, die op 27 maart 60 jaar wordt, ook de allereerste prefect van dit dicasterie. In die functie geeft ze voortaan leiding aan 100.000den religieuzen in de wereld: vrouwen en mannen, tot religieuze bisschoppen toe. De salesiaanse kardinaal Ángel Fernández Artime wordt tegelijk benoemd als pro-prefect.

Vrouwen in het Vaticaan

Sinds het begin van het pontificaat van paus Franciscus is de aanwezigheid van vrouwen in het Vaticaan toegenomen: van 19,2% in 2013 naar 23,4% tien jaar later. In 2016 benoemde hij Barbara Jatta al tot directeur van de Vaticaanse Musea en in 2022 zuster Raffaella Petrini tot secretaris-generaal van Vaticaanstad.

In de Apostolische Constitutie Praedicate Evangelium van 2022 maakte de paus het voor leken, en dus voor vrouwen, mogelijk om een dicasterie te leiden als prefect, een rol die tot dan toe was weggelegd voor aartsbisschoppen en kardinalen.

Als prefect geeft zuster Simona voortaan leiding aan religieuzen uit de hele wereld: vrouwen én mannen, tot bisschoppen toe.

Er zijn ook verschillende vrouwelijke ondersecretarissen, zoals Gabriella Gambino en Lina Ghisoni bij het Dicasterie voor Leken, familie en leven, en zuster Carmen Ros Nortes bij het Dicasterie voor Instituten van Gewijd Leven en Sociëteiten van Apostolisch Leven. De Argentijnse theologe Emilce Cuda is secretaris van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.

Nataša Govekar staat dan weer aan het hoofd van de theologisch-pastorale afdeling van het Dicasterie voor Communicatie. Cristiane Murray is adjunct-directeur van het persbureau van de Heilige Stoel en Charlotte Kreuter-Kirchof is adjunct-coördinator van de Raad voor de Economie. Het secretariaat-generaal van de synode heeft ook een vrouwelijke ondersecretaris, de in Frankrijk geboren zuster Nathalie Becquart.

Op 13 december 2024 benoemde de paus zuster Simona Brambilla en María Lía Zervino, voormalig voorzitster van de World Union of Catholic Women's Organizations (WUCWO), tot lid van de 16de gewone raad van het secretariaat-generaal. María Lía Zervino was ook al benoemd tot lid van het Dicasterie voor Bisschoppen in 2022.

 

Nieuws

De feministische activiste Caroline De Haas is medeoprichter van de Egaé-groep die het luisteronderzoek voor Emmaüs France uitvoerde, archieffoto uit 2019

Dat is de balans na een luisteronderzoek door Egaé-groep die van Emmaüs France opdracht kreeg om het misbruik door haar stichter in kaart te brengen.

François Bayrou, op 13 december 2024 door president Emmanuel Macron benoemd tot premier van Frankrijk, archieffoto uit 2017

De nieuwe Franse premier François Bayrou lichtte maandag zijn beleidsplannen toe voor het parlement. Hoe beleeft hij zijn geloof?

Behalve aan marathons neemt pater Tobias Breer ook deel aan ultralopen over afstanden langer dan een marathon

Al 18 jaar loopt de Duitse norbertijn Tobias Breer marathons voor goede doelen. In 2024 liep hij er maar liefst 70 en zamelde daarmee 140.000 euro in.

AI-gegenereerd beeld van Ed Sheeran in comic-stijl, in een kerk met een groot kruis in de handen
Video

Christelijke producers van popmuziek gebruiken de stem van popiconen om hun boodschap de wereld in te sturen. Hoe goed zijn ze?

Joe Biden groet paus Franciscus op de G7-top in Italië in juni 2024.

Aftredend president Joe Biden kent paus hoogste burgerlijke eer toe voor zijn toewijding aan vrede, mensenrechten, zorg voor de armen en het milieu.

De Raad adviseert de bisschoppen geen liederen van Paul Schollaert meer te gebruiken, o.a. bij vieringen op tv of in liturgische kalenders.