'Jongeren met een katholiek hart' schrijven boze open brief aan aartsbisschop

Ze zijn verontwaardigd over het nieuws dat gekende daders van seksueel misbruik op de kieslijst van de priesterraad van de aartsbisschop staan.
09/05/2024 - 15:17
De briefschrijvers zijn actief in de Vlaamse Jongerenpastoraal IJD - Archieffoto
De briefschrijvers zijn actief in de Vlaamse Jongerenpastoraal IJD - Archieffoto ©IJD/Kerknet

VRT publiceerde de brief donderdag op de website. De 7 schrijvers ondertekenen met 'jongeren met een katholiek hart' en zijn ook actief binnen de Vlaamse Jongerenpastoraal IJD. De directeur van het IJD, Sofi Van Ussel, liet weten aan VRT dat ze de boodschap ondersteunt. 

De schrijvers vragen zich af waarom seksueel misbruik ondanks Godvergeten en een parlementair onderzoek nog altijd 'geen absolute, dubbel onderlijnde prioriteit is'. 

Ondanks hun persoonlijke engagement in de Kerk, zeggen ze kort en duidelijk:

Dit is niet onze Kerk.

De uitleg van het aartsbisdom over een communicatiefout vinden ze onvoldoende. 

'In de Kerk van morgen, degene waar wij van dromen, staat professionele, zorgvuldige en zorgzame communicatie absoluut centraal. Communicatie tussen alle partijen: gelovigen, kerkleiders én met slachtoffers van misbruik. Ook communicatie met daders, op zo’n manier dat ze gevraagd en ondersteund worden om verantwoordelijkheid op te nemen voor de verregaande schade die ze hebben toegebracht en waarbij ook zij aan de weg van herstel kunnen werken.'

Volgens de briefschrijvers zou het de geloofwaardigheid van de Kerk bovendien ten goede komen als niet alleen mannen het woord zouden voeren. 'Dat komt steeds meer ongeloofwaardig over, want het strookt niet met de diversiteit die onze samenleving en Kerk kenmerkt.' 

Een meer divers bestuur, met bijvoorbeeld meer vrouwen, zou de Kerk bovendien vanzelf een meer open en zorgzame blik geven.

Bron: Lees de open brief van katholieke jongeren