Kardinaal Pietro Parolin zal volgend conclaaf leiden

De vorige in rang, kardinaal Sandri, is 80 jaar geworden en verliest daardoor zijn stemrecht bij de verkiezing van een volgende paus.
20/11/2023 - 09:56
Staatssecretaris Pietro Parolin
Staatssecretaris Pietro Parolin ©Vatican Media

Als er een nieuwe paus en opvolger van paus Franciscus moet worden verkozen, zal het conclaaf worden geleid door kardinaal Pietro Parolin, de 68-jarige staatssecretaris van de Heilige Stoel. Hij is eerste in rang, nadat zijn voorganger, emeritus-kardinaal Leonardo Sandri, afgelopen zaterdag 80 jaar werd. Sandri verliest daardoor zijn stemrecht bij een conclaaf en kan dat conclaaf ook niet langer leiden. Sandri blijft wel vicedecaan van het College van Kardinalen. 

Als zowel de decaan (Giovanni Battista Re, 89) als de vicedecaan van het College van Kardinalen (Sandri, 80) het conclaaf niet meer kunnen voorzitten, komt deze taak toe aan de kardinaal-bisschop die de volgende in rang is op de lijst van kardinaal-bisschoppen, en op dat lijstje van slechts 12 namen is leeftijd niét doorslaggevend. Parolin staat nu dus eerste, daarna volgen Marc Ouellet (79) en Fernando Filoni (77).

‘Kardinaal-bisschop’ is de hoogste kardinale orde. De twee lagere ordes zijn die van kardinaal-priester (daarvan zijn er 194) en kardinaal-diaken (35).

Met de 80ste verjaardag van kardinaal Sandri zijn er momenteel nog 135 kardinalen stemgerechtigd.

Bron: Vaticannews.va/KNA