Kloosteroverste wordt 1.875ste martelaar van Spaanse burgeroorlog

Met de nieuwe zaligverklaring van 14 vrouwelijke religieuzen zijn er intussen al 1.875 martelaars van de Spaanse burgeroorlog erkend.
16/01/2019 - 12:10
Paus Franciscus tijdens zijn catechese over het Onzevader op de eerste algemene audiëntie van het nieuwe jaar 2019
Paus Franciscus tijdens zijn catechese over het Onzevader op de eerste algemene audiëntie van het nieuwe jaar 2019 ©VaticanMedia

Paus Franciscus heeft vandaag groen licht gegeven voor de zaligverklaring van zuster Maria del Carmen en nog dertien medezusters van haar congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis of conceptionisten. Daardoor stijgt het aantal kerkelijk erkende martelaars van de Spaanse burgeroorlog tot 1.875. Dankzij de erkenning van hun martelaarschap kunnen zij meteen ook zalig verklaard worden.

De paus ondertekende ook het decreet voor een wonder dat toegeschreven wordt aan Marguerite Bays (1815-1879), een Zwitserse van de derde orde van de franciscanen die in 1995 door paus Joannes Paulus II werd zaligverklaard. De zuster raakte bekend door haar visioen en genas op medisch onverklaarbare wijze van kanker. Net als Sint-Franciscus kreeg zij ook stigmata op haar handen en voeten en in haar zij. Die werden toen aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen door een groep artsen, die destijds de authenticiteit ervan bevestigden. 

De paus erkent ook de heroïsche deugden van de Poolse zuster en ordestichtster Anna Kaworek (1872-1936) en zuster Maria Soledad Sanjurjo Santos (1892-1973) uit Puerto Rico, die zich heeft onderscheiden door haar apostolische ijver en haar eenvoudige levensstijl.

Bron: VIS/I.Media