Nederlands-Canadese bisschop wandelt lengte van Gazastrook uit solidariteit

Bisschop Bart van Roijen wandelde de afstand van 42 km in Newfoundland Canada in minder dan 7 uur. Na afloop was er een gebedsdienst in de kathedraal.
09/05/2024 - 15:49
Bisschop Bart van Roijen tijdens zijn wandeling van York Harbor naar Corner Brook in Newfoundland, Canada
Bisschop Bart van Roijen tijdens zijn wandeling van York Harbor naar Corner Brook in Newfoundland, Canada ©Development and Peace - Caritas Canada via Facebook

Van Roijen vertelde aan CNA dat hij deze wandeling wilde maken om 'in stilte getuige te zijn van het lijden van beide bevolkingsgroepen en om een krachtig statement te maken dat er een einde moet komen aan de wreedheden, vernieling en vernederingen die worden aangericht.'

De kerkleider verklaarde dat hij moe werd van 'het hele idee om partij te moeten kiezen, terwijl het duidelijk is dat door beide partijen wreedheden zijn begaan en nog steeds worden begaan en dat het altijd de burgerbevolking is die de tol betaalt, aan beide kanten van het conflict'.

De wandeling van 42 kilometer, van York Harbor naar Corner Brook in Newfoundland, Canada, hielp hem om die negatieve energie constructief te gebruiken. Het  verhoogde zijn bewustzijn en solidariteit met de burgerbevolking van Gaza die dezelfde afstand aflegde van het noorden naar het zuiden op de vlucht voor het oorlogsgeweld. 

Het heeft me geholpen om te beseffen hoe moeilijk het voor hen geweest moet zijn met bezittingen, kinderen, gewonden, controleposten, aanhoudende conflicten en de dreiging om een doelwit te worden. 

De wandeling stelde hem naar eigen zeggen in staat om 'van mijn reactie op de wreedheden begaan door beide partijen over te gaan naar een geest van het aanbieden ervan aan God.'

Na aankomst hield bisschop Van Roijen een gebedsdienst in de kathedraal van Corner Brook. Hij riep katholieken op geen partij te kiezen, maar wel aan te dringen 'op de onschendbare en onvervreemdbare waardigheid van alle mensen'. 

Dit conflict wordt, net als alle conflicten, groot of klein, in stand gehouden door al diegenen die met woorden of daden het vuur opstoken. Hoe meer middelen en argumenten aan beide partijen worden verstrekt, en hoe meer we onszelf in facties verdelen, hoe meer conflicten blijven woeden.

‘In plaats van conflicten in stand te houden door onmiddellijk partij te kiezen,’ zo vervolgde hij, ‘moeten we ze in vraag stellen en blootleggen voor wat ze zijn: een onvermogen om waarlijk mens te zijn in woorden en daden, een schending van onze waardigheid als mens en als broeders en zusters van elkaar.'

Bron: CNA/Francesca Pollio Fenton (Engels), vertaling en bewerking door Otheo