'Nee, zo gaat het niet echt', zegt kardinaal Seán O’Malley over de film Conclave

De franciscaanse aartsbisschop van Boston antwoordt op zijn blog op de vraag die hem tot vervelens toe wordt gesteld: 'Gaat een conclaaf echt zo?'
04/03/2025 - 14:58
Kardinaal Lawrence (Ralph Fiennes) kijkt in de film Conclave vanaf het balkon van het Vaticaan neer op de kardinalen die toekomen voor het conclaaf
Kardinaal Lawrence (Ralph Fiennes) kijkt in de film Conclave vanaf het balkon van het Vaticaan neer op de kardinalen die toekomen voor het conclaaf © Searchers

De film Conclave kreeg op 2 maart een Oscar voor beste scenario gebaseerd op een bestaand werk, geschreven door Peter Straughan. Eerder kreeg de film al vier Britse filmprijzen, waaronder die voor beste film.

De moeite waard om te gaan kijken? Daarover zijn de meningen verdeeld. Voorstanders noemen hem 'fascinerend, spannend en een feest voor het oog' of 'best realistisch én actueel'. Voor tegenstanders is het 'een listig misleidend verhaal met een ​​ideologische agenda'. De Amerikaanse mediabisschop Robert Barron – die graag een cultuurstrijdje aangaat – roept zelfs op om de film links te laten liggen omdat hij 'vrijwel alle woke-vakjes afvinkt' en de hiërarchie van de Kerk afschildert als 'een broeinest van ambitie, corruptie en wanhopig egoïsme'.

De franciscaanse aartsbisschop van Boston kardinaal Seán O'Malley doet nu op zijn blog zijn duit in het zakje omdat hij maar aan het hoofd gezeurd wordt met de vraag: 'Gaat een conclaaf echt zo?' Het korte antwoord: 'Nee, zo gaat het niet echt.' 

Ondanks alle artistieke en entertainmentwaarde, denk ik niet dat de film een ​​goede weergave is van de spirituele realiteit van een conclaaf.

Kardinaal Seán O'Malley

Aartsbisschop van Boston

De conclaafervaring van kardinaal O’Malley leek niet op 'politieke achterkamertjesplannen over hoe je je kandidaat verkozen krijgt', maar meer op 'een zeer intense retraite waar veel werd gebeden, veel stilte was en waar werd geluisterd naar conferenties over spirituele thema's'.

'Gedurende het hele proces waren we ons er erg van bewust dat miljoenen katholieken over de hele wereld voor ons baden, zodat de heilige Geest ons zou leiden in onze overwegingen,' schrijft O'Malley. 'En natuurlijk, op het moment dat elke kardinaal stemt, neem je je stembiljet, ga je voor Michelangelo's beeld van Christus in het Laatste Oordeel staan ​​en zweer je voor God dat je gaat stemmen op de persoon waarvan jij gelooft dat het Gods wil is voor de Kerk.'

Kortom, voor de kardinaal toch 'een heel andere ervaring dan wat ze in de film laten zien'. 'Ondanks alle artistieke en entertainmentwaarde, denk ik niet dat de film een ​​goede weergave is van de spirituele realiteit van een conclaaf.'

Bron: Blog van kardinaal Seán O'Malley (Engels)
 

Nieuws

Bord met fishburger op blauw-gele achtergrond.

Iedereen is welkom voor het menu, dat duidelijk bedoeld is om het overwegend islamitische publiek ook in de vastenmaand te blijven verwelkomen.

Voor wie een kind heeft verloren – De Video van de Paus november 2024

Bisschoppen roepen op historisch onderzoek naar illegale adopties uit te breiden naar binnenlandse en samen te werken met Vlaams Centrum voor Adoptie.

Dronebeeld van de Sint-Pauluskathedraal in Münster, Westfalen.

In een interview leggen twee betrokkenen uit hoe de raad van 16 leken – van wie tien vrouwen – samengesteld is en werkt.

De paus zit in een rolstoel en draagt een albe en een stola, zijn gezicht zien we niet. Een analyse van het beeld.

Zicht van bovenaf op een rondetafel in de Paulus VI-zaal tijdens de synodegesprekken.

De besluiten van het synodaal proces moeten overal geïmplementeerd worden. In mei komt er een document met richtlijnen en in 2028 een Kerkvergadering.

Inleefatelier Roeselare

Na Hasselt is er nu ook in Roeselare een inleefatelier om volwassenen meer inzicht te geven in de complexiteit van armoede en aan te zetten tot actie.