Ontdek de schilder Theodoor van Loon in BOZAR en Scherpenheuvel

Met deze eerste solotentoonstelling haalt curator Sabine van Sprang de 17de-eeuwse religieuze schilder uit de schaduw van zijn tijdgenoot Rubens.
07/10/2018 - 07:00

5 redenen om naar de expo over Theodoor van Loon te komen:

  1. De Vlaamse barok heeft meer te bieden dan Rubens. Theodoor van Loon is nu misschien minder bekend, maar in zijn tijd was hij een gewaardeerde en prestigieuze meester met een eigen stijl, geïnspireerd door onder andere Caravaggio
  2. Theodoor van Loon combineerde typisch Vlaamse details met Italiaanse stijlelementen, zoals scherpe contrasten tussen licht en donker, ordelijke composities en heldere kleuren. De theatrale werken met levensgrote figuren betrekken je in de religieuze beleving. Je bent er bij! 
  3. BOZAR vroeg aan hedendaagse kunstenaars om in dialoog te gaan met de schilderijen van Van Loon. 
  4. Nooit eerder was er op één plek zoveel te bewonderen. Het is de eerste solotentoonstelling over Van Loon. De werken komen uit internationale musea. Speciaal voor de tentoonstelling werden tien werken gerestaureerd
  5. Concerten in Scherpenheuvel en de Brusselse Begijnhofkerk laten je Van Loon beleven in zijn architecturale en muzikale context. 
Theodoor van Loon, Piëta
Theodoor van Loon, Piëta ©MNHA - Tom Lucas