Ontmoeting van paus met Kirill slechts onder strikte voorwaarden
Kardinaal Kurt Koch, de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Christelijke Eenheid, zegt dat een ontmoeting tussen paus Franciscus en patriarch Kirill van Moskou slechts onder heel strikte voorwaarden mogelijk is. Zo moet er om te beginnen sprake zijn van een onmiskenbaar wederzijds respect. Hij vindt persoonlijk dat de paus beter al vooraf Oekraïne zou bezoeken. Maar als een gezamenlijke verklaring ertoe kan bijdragen dat de wrede en zinloze oorlog in Oekraïne vroeger kan worden gestopt, dan mag een dergelijk gesprek zeker niet afgewezen worden. Zowel de paus als de Russische patriarch neemt begin september deel aan de interreligieuze bijeenkomst in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan. Daarom achten waarnemers de kans groot dat ze elkaar daar, na hun eerdere gesprek in Cuba, een tweede keer ontmoeten.
De oecumeneverantwoordelijke van het Vaticaan blikt ook vooruit naar de belangrijke vergadering van de Wereldraad van Kerken (WCC) van eind augustus in Karlsruhe. Hij hoopt dat het thema van de WCC-bijeenkomst - De liefde van Christus beweegt, verzoent en verenigt de wereld - kan helpen duidelijk maken wat deze liefde kan doen in onze wereld en onder christenen. Koch verwacht dat de oorlog in Oekraïne in Karlsruhe een belangrijk gespreksonderwerp zal zijn, ook al omdat er delegaties uit beide landen aanwezig zullen zijn.
Blijven dialogeren
Binnen de WCC was er de voorbije maanden een fel debat over de vraag of de delegatie van het Russisch-orthodoxe patriarchaat moet geweerd worden. Maar kardinaal Koch vindt het veel beter in dialoog te blijven. De WCC-verantwoordelijken delen overigens dezelfde mening. Ook en wellicht vooral binnen de orthodoxe wereld heeft de houding van het patriarchaat van Moskou overigens voor grote verdeeldheid gezorgd. Maar ook daar blijven de kerkgemeenschappen met elkaar in gesprek.
Inzake het Midden-Oosten herhaalt Koch dat de Heilige Stoel voor het Israëlisch-Palestijnse conflict gewonnen blijft voor een tweestatenoplossing, met garanties voor de drie grote montheïstische religies, het jodendom , het christendom en de islam. Israël en Palestina hebben allebei bestaansrecht. Tegelijk hoopt hij dat iedereen blijft zoeken naar oplossingen om dit conflict te beëindigen.
Bron: KNA/Vaticannews.va