Opgravingen in Lachis bevestigen Bijbelse overlevering

De archeologische vindplaats ligt in een Israëlisch nationaal park, tussen de berg Hebron en de Middellandse Zeekust.
19/02/2020 - 11:00
Professor Yosef Garfinkel op de site van Khirbet Qeiyafa
Professor Yosef Garfinkel op de site van Khirbet Qeiyafa ©Wikimedia

Een team van archeologen onder leiding van prof. Yosef Garfinkel van de Hebreeuwse universiteit en prof. Michael Hasel van de Southern Adventist University in Tennessee heeft in Lachish overblijfselen ontdekt van een Kanaänitische tempel, samen met vele andere artefacten.

De stad was ten tijde van het oude Juda de belangrijkste stad na Jeruzalem.

Professor Garfinkel verteldede krant The Jerusalem Post dat de opgravingen de Bijbelse verslagen over de stad bevestigen. De stad was een belangrijke Kanaänitische centrumstad, zoals we weten uit historische bronnen. Wij hebben de naam 'Lachish' teruggevonden op sommige inscripties die wij daar hebben aangetroffen. We hebben drie of vier jaar aan de opgraving van de tempel gewijd omdat slechts zelden Kanaänitische locaties in Israël worden teruggevonden. Dit soort structuur werd alleen ontdekt in Megiddo, Nablus en Hazor. Maar het is de eerste keer dat zo'n grote monumentale symmetrische tempel wordt onthuld.

De Bijbel zegt dat de stad door het volk van Israël werd verwoest, zegt de professor en archeoloog. Maar het gaat niet specifiek over een paleis, een tempel of wat er in de stad was. We weten dat de vernietiging van Kanaänitische stammen een lang proces was dat ongeveer honderd jaar duurde. Bij de opgravingen werden sporen gevonden van vernielingen op het einde van de 13e eeuw v.Chr. en het midden van de 12e eeuw. Tussen beide fasen ligt een periode van 50 jaar.

Bron: ICEJ/Jerusalem Post