Pakkend beeld in Chicago gedenkt slachtoffers van wapengeweld

Een huilende Jezus bij een slachtoffer met kogelgaten in de rug. Dat pakkende beeld van kunstenaar Timothy P. Schmalz werd zopas onthuld in Chicago.
28/03/2024 - 15:53
Kunstenaar Timothy P. Schmalz werkt aan het origineel in klei van 'Thou Shalt Not Kill'
Kunstenaar Timothy P. Schmalz werkt aan het origineel in klei van 'Thou Shalt Not Kill' ©Timothy P. Schmalz - sculpturebytps.com

De Canadese beeldhouwer Timothy P. Schmalz is gekend voor zijn religieuze werken met levensgrote figuren. Iconisch is zijn 'Homeless Jesus', een bronzen beeld van een dakloze persoon die slaapt op een bank. Een exemplaar daarvan is te zien in Brugge.

De Sint-Sabinaparochie in Chicago onthulde zopas een nieuw werk van Schmalz: Thou Shalt Not Kill (Gij zult niet doden). We zien een rouwende Jezus met doorboorde handen bij een liggende figuur met drie kogelgaten in de rug. De kunstenaar schonk het beeld aan de parochie en aan Purpose Over Pain, een lokale steungroep voor ouders die kinderen hebben verloren door wapengeweld. Het beeld staat bij een herdenkingsmuur met foto’s van de vele jonge mensen die de afgelopen jaren zijn doodgeschoten. 

De pastoor van de parochie, Michael Pfleger, getuigde aan OSV News over de krachtige werking van het beeld. 

'Toen we het onthulden, begon een hele groep moeders te huilen, omdat ze zich alleen maar hun kind konden voorstellen dat daar lag.'

De onthulling van het beeld werd in de Goede Week gepland, zei Pfleger, 'wanneer we de moord op Jezus herdenken'. 

'Hij stierf niet zomaar. Hij werd vermoord.' 

Net zoals de jonge mensen op de herdenkingsmuur. Het zijn er te veel om ze allemaal te kunnen tonen, daarom worden ze regelmatig gewisseld. Wapengeweld is in de VS de eerste doodsoorzaak van jongeren onder de 18. Meer kinderen sterven er door vuurwapens dan in verkeersongelukken. 

Bron: NCR (Engels) - Timothy P. Schmalz (Engels)