Patriarchaat van Jeruzalem veroordeelt aanval op katholieke school in Gaza-Stad

Bij een Israëlische aanval op de Heilige Familieschool in Gaza kwamen zondag minstens 4 mensen om. Het patriarchaat veroordeelt aanvallen op burgers.
09/07/2024 - 14:51
Palestijnen doorzoeken het puin van de Heilige Familieschool in Gaza na de Israëlische luchtaanval van zondagochtend 7 juli 2024
Palestijnen doorzoeken het puin van de Heilige Familieschool in Gaza na de Israëlische luchtaanval van zondagochtend 7 juli 2024 ©BelgaImage/Zuma Press

De luchtaanval van zondagmorgen was gericht op twee klaslokalen op de begane grond van de school, waar een groot aantal ontheemde Palestijnse families woonden. Onder de doden was ook een hoge Hamas-bestuursfunctionaris, Ihab al-Ghusain, de plaatsvervangende minister van arbeid van de groep.

Het Israëlische leger beweert dat het complex werd gebruikt als schuilplaats voor militanten en dat het 'een Hamas-wapenfabriek' huisvestte. Ook zei het dat er maatregelen genomen werden om het risico op burgerslachtoffers te minimaliseren. 

In de Heilige Familieschool in Gaza verblijven zo'n 600 ontheemde christenen. Het is niet de eerste keer dat de school onder vuur wordt genomen door Israëlische troepen. In december vorig jaar doodde een Israëlische sluipschutter twee vrouwen, een moeder en haar dochter, in het complex.

Het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem – het katholieke bisdom in Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Cyprus – veroordeelt in een persmededeling 'in de sterkste bewoordingen het aanvallen van burgers en alle oorlogshandelingen die er niet in slagen om burgers buiten de strijd te houden'. Het hoopt dat de strijdende partijen 'een overeenkomst bereiken die onmiddellijk een einde maakt aan het verschrikkelijke bloedbad en de humanitaire catastrofe in de regio'. 

Bronnen: Vatican News (Engels) - Latijns Patriarchaat van Jeruzalem (Engels)