Paus Franciscus: oorlog is absurd, we moeten de aarde ontwapenen
Menselijke kwetsbaarheid heeft de kracht om helder te maken wat blijft en wat voorbijgaat, wat leven brengt en wat doodt.
Paus Franciscus
Vanuit het Gemelli-ziekenhuis schreef paus Franciscus een brief aan Luciano Fontana, hoofdredacteur van het Italiaanse dagblad Corriere della Sera, om hem te bedanken voor diens steunbetuiging tijdens zijn ziekte.
In de mooie brief die we hieronder integraal brengen, bekent de paus dat op zijn ziekbed de oorlog nog absurder lijkt. Niet oorlogen lossen conflicten op, maar wel diplomatie en vitale internationale organisaties. Hij roept iedereen, en in het bijzonder mensen die werken in communicatieve beroepen, op om het volle belang van woorden opnieuw te leren voelen.
Woorden kunnen verbinden of verdelen, de waarheid dienen of deze voor andere doeleinden gebruiken. We moeten woorden ontwapenen, geesten ontwapenen en de aarde ontwapenen.
Paus Franciscus
Brief van paus Franciscus aan Luciano Fontana
Geachte directeur,
Ik wil u bedanken voor de woorden van nabijheid waarmee u uw aanwezigheid hebt uitgedrukt in dit moment van ziekte, waarin, zoals ik al zei, oorlog nog absurder lijkt. Menselijke kwetsbaarheid heeft de kracht om helder te maken wat blijft en wat voorbijgaat, wat leven brengt en wat doodt. Misschien hebben we daarom zo vaak de neiging om grenzen te ontkennen en kwetsbare en gekwetste mensen te vermijden: zij hebben de kracht om de richting die we hebben gekozen, als individu en als gemeenschap, in twijfel te trekken.
Ik wil u en iedereen die zijn werk en intelligentie wijdt aan het informeren, via communicatiemiddelen die onze wereld tegenwoordig in realtime verbinden, aanmoedigen om het volle belang van woorden te voelen. Het zijn nooit alleen maar woorden: het zijn feiten die de menselijke omgeving vormgeven. Ze kunnen verbinden of verdelen, de waarheid dienen of deze voor andere doeleinden gebruiken. We moeten woorden ontwapenen, geesten ontwapenen en de aarde ontwapenen. Er is een grote behoefte aan reflectie, kalmte en een besef van complexiteit.
Terwijl oorlog gemeenschappen en het milieu alleen maar verwoest, zonder oplossingen te bieden voor conflicten, hebben diplomatie en internationale organisaties behoefte aan nieuwe vitaliteit en geloofwaardigheid. Religies kunnen bovendien putten uit de spiritualiteit van volkeren om het verlangen aan te wakkeren naar broederschap en rechtvaardigheid, de hoop op vrede.
Dit alles vereist toewijding, werk, stilte en woorden. Laten we ons verenigd voelen in deze inspanning, die de hemelse Genade zal blijven inspireren en begeleiden.
Franciscus
Rome, Policlinico Gemelli, 14 maart 2025
Bron: VaticanNews (Engels)