Paus Franciscus vliegt vrijdag naar G7 om te spreken over artificiële intelligentie

De G7 houdt van 13 tot 15 juni een top in Zuid-Italië. De huidige voorzitter van de G7, de Italiaanse premier Giorgia Meloni, nodigde de paus uit.
11/06/2024 - 14:29

Paus Franciscus vliegt vrijdag 14 juni per helikopter van het Vaticaan naar Borgo Egnazia in Zuid-Italië. In een zogenaamde 'outreach'-sessie, die openstaat voor niet-G7-leden, zal de paus er spreken over artificiële intelligentie en de ethiek van algoritmen. 

De Italiaanse premier Meloni is ervan overtuigd dat de aanwezigheid van de paus beslissend kan zijn om een ethisch en cultureel raamwerk te vinden voor het gebruik van artificiële intelligentie. De nieuwe technologie werpt veel ethische vragen op waar de paus en het Vaticaan al jaren aandacht voor vragen. 

Zo roept de Pauselijke Academie voor het Leven sinds 2020 landen en bedrijven op om hun ‘Rome Call for AI Ethics’ te ondertekenen. Dat charter vraagt een ethisch en verantwoord gebruik van artificiële intelligentie ten dienste en niet ter vervanging van de mens. De ondertekenaars verbinden zich ertoe om principes als transparantie, inclusiviteit, verantwoordingsplicht, onpartijdigheid en gegevensbescherming na te leven. Bij de ondertekenaars zijn onder andere de techbedrijven Microsoft, IBM en Cisco

Techbedrijf Cisco ondertekent op 24 april 2024 de ‘Rome Call for AI Ethics’
Techbedrijf Cisco ondertekent op 24 april 2024 de ‘Rome Call for AI Ethics’ ©Vatican Media / Agenzia Siciliani

Verwacht wordt dat de paus in de marge van zijn bezoek aan de G7-top ook bilaterale ontmoetingen met staatshoofden zal hebben, waaronder de Oekraïense president Volodymyr Zelensky

De oorlog in Oekraïne is een belangrijk agendapunt van de top. Onder andere zal er gesproken worden over de manier waarop opbrengsten op bevroren Russische activa aangewend kunnen worden om Oekraïne te steunen. 

De paus zal naar verwachting rond 20.30 uur terugkeren naar het Vaticaan.

Bronnen: Katholisch (Duits) - Kathpress (Duits) - De Tijd - Rome Call for AI Ethics (Engels)