Paus roept jongeren op tot gastvrijheid en ontmoeting

Paus Franciscus sprak over vluchtelingen en had ook aandacht voor de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.
26/11/2021 - 13:47
Ontmoeting met de jongeren van de Scholas Occurentes
Ontmoeting met de jongeren van de Scholas Occurentes ©Vatican Media

Paus Franciscus roept jongeren uit de hele wereld op om zich open te stellen voor vreemde culturen. In een almaar meer geglobaliseerde samenleving mogen wij het vermogen om elkaar te ontmoeten niet verloren laten gaan, onderstreepte de paus toen hij het startschot gaf voor de ontmoeting van een 50-tal jongeren uit 41 landen op initiatief van het onderwijsnetwerk Scholas Occurrentes. De bijeenkomst is via een videoverbinding ook in duizenden onderwijscentra in minstens 190 landen te volgen.

De paus vroeg ook aandacht voor de zorgwekkende situatie van vluchtelingen en migranten, die niet weten waar zij naartoe kunnen. Mensenhandelaars profiteren van hun lijden. Vrouwen worden als handelswaar verkocht. Dat zoiets vandaag gebeurt!, vroeg de paus zich luidop af. Uit wanhoop proberen velen in niet-zeewaardige bootjes in Europa te raken. Wij moeten vermijden dat de Middellandse Zee het grootste graf ter wereld wordt.

Scholas Occurentes zet zich in voor de bevordering van educatieve projecten voor kansarme kinderen en jongeren in tientallen landen en voor de dialoog tussen culturen en religies. De oprichting van het netwerk voor scholen uit de hele wereld gaat terug op een initiatief van de huidige paus, toen hij nog hulpbisschop en later aartsbisschop van Buenos Aires was. Dit keer duurt de vorming van de vijftig jongeren door de organisatie onder leiding van José Maria del Corral en Enrique Palmeyro nog tot zondag a.s. Zij staat in het teken van Franciscus' encycliek Fratelli tutti.

Bron: Kathpress.at/Il Sismografo