Paus steekt familie van Israëlische gijzelaars hart onder de riem

Paus Franciscus ontmoette op 8 april de familie van verschillende Israëlische staatsburgers die al sinds 7 oktober gegijzeld zijn door Hamas.
09/04/2024 - 14:48
De privé-audiëntie van paus Franciscus met familieleden van Israëlische gijzelaars op 8 april duurde 35-40 minuten
De privé-audiëntie van paus Franciscus met familieleden van Israëlische gijzelaars op 8 april duurde 35-40 minuten ©BelgaImage/SIPA USA

129 gijzelaars worden volgens officiële cijfers nog altijd door Hamas vastgehouden in Gaza. In november had de paus al een groep familieleden van Israëlische gijzelaars ontvangen in het Vaticaan. Op dezelfde dag ontmoette hij Palestijnen met familie in Gaza.

Tijdens een privé-audiëntie met Franciscus op maandagochtend toonden leden van vijf Israëlische families foto’s van ontvoerde dierbaren. Onder hen Ariël en Kfir Bibas, vier en één jaar oud, die samen met hun moeder ontvoerd werden en waarvan de vader ook ontvoerd werd op 7 oktober. Daarnaast waren er familieleden van de gijzelaars Tamir Nimrodi (19), Guy Gilboa Dalal (22), Agam Berger (19) en Omri Miran (46).

In een gesprek met Crux zei de Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Raphael Schutz, dat het gesprek 'een morele boost was, en dat ze daarnaar op zoek waren'. 

De families zijn in Italië als onderdeel van een delegatie waartoe ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz behoort. De paus verkoos om de families te ontmoeten zonder politieke vertegenwoordigers. 

Na de audiëntie spraken enkele familieleden met de pers, meldt het Italiaanse persagentschap ANSA. 

'Hij was heel hartelijk en vertelde ons dat hij samen met de landen die banden hebben met het Vaticaan, al het mogelijke zal doen om de gijzelaars naar huis te brengen, alsof het een internationale missie is,' zeiden ze.

Zondag herhaalde de paus, na het uitspreken van het wekelijkse Regina Caeli-gebed in het Vaticaan, zijn oproep tot vrede. 

'Laten we altijd bidden voor vrede, een rechtvaardige en duurzame vrede, vooral voor het gemartelde Oekraïne en voor Palestina en Israël.'

Bronnen: Crux (Engels) - La Croix (Frans)