Paus tijdens paaswake: geen steen zal weg naar ons hart blokkeren

Paus Franciscus ging voor in de Paaswake in de Sint-Pietersbasiliek op zaterdagavond. Tijdens de viering werden acht catechumenen gedoopt.
31/03/2024 - 13:56

In zijn homilie reflecteerde Paus Franciscus op het Evangelieverhaal van de vrouwen die het lege graf van Jezus bezoeken, waarbij hij de aandacht vestigde op twee cruciale momenten van die gebeurtenis.

Wie zal de steen van het graf wegrollen?

Aanvankelijk zijn de bedroefde vrouwen verontrust door de vraag: "Wie zal de steen van het graf wegrollen?". "Die steen, een overweldigend obstakel," zei de paus, "symboliseerde wat de vrouwen in hun hart voelden. Het vertegenwoordigde het einde van hun hoop, nu verpletterd door het duistere en droevige mysterie dat een einde maakte aan hun dromen."

De grafstenen die we in ons leven tegenkomen

Soms ervaren we in het leven, merkte de paus op, dit gevoel overweldigd te worden door verdriet en wanhoop: "We komen deze grafstenen tegen in de leegte die achterblijft door de dood van onze geliefden, in de mislukkingen en angsten die ons tegenhouden om het goede te doen dat we willen doen", maar ook "in alle vormen van egoïsme die onze impulsen tot vrijgevigheid en oprechte liefde verstikken, in de muren van onverschilligheid die ons tegenhouden in de poging om rechtvaardigere en humanere steden en samenlevingen op te bouwen, in al onze aspiraties voor vrede die verbrijzeld worden door wrede haat en de brutaliteit van oorlog."

De overwinning van het leven over de dood

Toch, merkte Paus Franciscus op, vertellen dezelfde vrouwen die deze duisternis in hun hart droegen ons iets heel buitengewoons: toen ze opkeken, zagen ze dat die zware steen al was weggerold, waardoor Gods kracht werd onthuld: "de overwinning van het leven over de dood, de triomf van licht over duisternis, de wedergeboorte van hoop te midden van de ruïnes van mislukking."

Laten we opkijken naar Jezus, ons Pasen

Paus Franciscus nodigde daarom de gelovigen uit om "op te kijken" naar Hem: "Als we Jezus toestaan ons bij de hand te nemen," zei hij, "zal geen ervaring van mislukking of verdriet, hoe pijnlijk ook, het laatste woord hebben over de bestemming van ons leven.

Als we ons laten optillen door de Verrezen Heer, zal geen tegenslag, geen lijden, geen dood ons vooruitgang kunnen stoppen naar de volheid van het leven.

Door Jezus, "ons Pasen", de "God van het leven," in ons leven te verwelkomen, en "ja" tegen Hem te zeggen, voegde paus Franciscus eraan toe, "zal geen steen de weg naar ons hart blokkeren, geen graf de vreugde van het leven onderdrukken, geen mislukking ons tot wanhoop doemen."


 

Paaswake
Paaswake ©Vatican Media