Paus veroordeelt inzet van conventionele wapens tegen burgers

Paus Franciscus reageert op de Russische aanval tegen de Caritasopslagplaats van hulpgoederen in Lviv.
20/09/2023 - 12:04
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van van vanmorgen
Paus Franciscus tijdens de audiëntie van van vanmorgen ©Vatican Media

Zonder Rusland bij naam te noemen, veroordeelde paus Franciscus gisteren het ‘routinematige gebruik van conventionele wapens tegen burgerdoelen’. In zijn boodschap van 19 september wijst hij ook op de steeds dringender wordende ethische problemen door het gebruik van zogenaamde ‘conventionele wapens’ in de hedendaagse oorlogsvoering, terwijl die wapens in principe enkel voor defensieve doeleinden bestemd zijn ‘En zij zouden al helemaal niet mogen gericht worden op civiele doeleinden.”

Bij de Russische aanval van gisteren met Saheddrones tegen het opslaghuis van hulpgoederen van de internationale Caritaskoepel in Lviv werden dinsdagmorgen 300 ton hulpgoederen en tien paletten met stroomgeneratoren voor de winter vernield. De secretaris-generaal van Caritas Internationalis Alistair Dutton, die momenteel als waarnemer de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York bijwoont, bestempelde de aanval ronduit als ‘een schande en een flagrante schending van het internationaal humanitair recht’. Anderzijds toont hij zich tevreden dat er niet opnieuw Caritasmedewerkers werden gedood. 

Pater Vyacheslav Grynevych sj. van Caritas Spes Oekraïne bevestigde gisteren dat het magazijn en alles daarbinnen werd verwoest, ‘inclusief alle voedsel, de hygiënekits, generatoren en de kleding.’

Bron: Caritas/Crux