Paus wijdt Oekraïne en Rusland toe aan Onbevlekt Hart van Maria

De akte van toewijding van Oekraïne en Rusland tot het Onbevlekt Hart van Maria is een gebed om vrede tot Maria, Moeder Gods en Koningin van de Vrede.
24/03/2022 - 11:42
Paus Franciscus
Paus Franciscus ©Vatican Media

De persdienst van het Vaticaan heeft vandaag woensdag 23 maart 2022 de tekst van de Akte van toewijding aan het Onbevlekt Hart in 32 talen gepubliceerd, onder meer in het Tamil, het Deens en het Lets, maar niet het Nederlands. De Pers- en Informatiedienst van de Bisschoppenconferentie (IPID) zorgde voor een Nederlandse vertaling.  Lees de tekst in het Nederlands.

Morgen vrijdag 25 maart zal paus Franciscus de tekst van de toewijdingsakte uitspreken in een plechtige viering in de Sint-Pietersbasiliek. Aanleiding is uiteraard de Russische aanval op Oekraïne en de dreiging van een escalatie op mondiaal niveau. Het document is eigenlijk één uitgesponnen gebed tot Maria, de Moeder Gods.

Voorspreekster

Na een uitgebreide belijdenis van de zondigheid van de mens en de opsomming van actueel oorlogsleed, vraagt de paus of Maria bij haar Zoon omwille van een duurzame wereldvrede tot voorspreekster wil zijn. Daarom, Moeder van God en onze Moeder, vertrouwen en wijden wij onszelf, de Kerk en de gehele mensheid, in het bijzonder Rusland en Oekraïne, plechtig toe aan uw Onbevlekt Hart.

Livestream

De viering op het hoogfeest van de Aankondiging des Heren (of Maria-Boodschap) begint om 17.00 uur. De Vaticaanse televisie zal de plechtigheid livestreamen. Volg hier de plechtigheid.

Fátima

De teksten in de diverse talen dienen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk katholieken in de wereld kunnen deelnemen aan de toewijdingsplechtigheid. Zo zal de pauselijke aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, de toewijding ook uitspreken in het Portugese bedevaartsoord Fátima. Maria verscheen er in 1917 en in haar boodschappen aan drie herderskinderen worden Rusland, de toewijding en oorlog en vrede expliciet genoemd.

Eigen land

Ook in een aantal bisdommen van ons land worden vrijdag vieringen georganiseerd.

  • Kardinaal Jozef De Kesel gaat vrijdag om 19 uur voor in een eucharistieviering in de Heilig Hartbasiliek van Koekelberg. Tijdens deze viering voor vrede zal ook worden herdacht dat in de basiliek sinds 10 jaar onafgebroken Christus in het Heilig sacrament wordt aanbeden.
  • Bisschop Johan Bonny van Antwerpen gaat om 17 uur voor in een gebedsviering voor de vrede in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.
  • Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik gaat voor in een plechtige eucharistieviering ter gelegenheid van het hoogfeest van Maria-Boodschap om 9 uur in de kathedraal van Luik en sluit zich daarbij aan bij de oproep van de paus om de toewijding van Oekraïne en Rusland aan het Onbevlekte Hart van Maria.  

Bron: Kathpress.at/Vaticannews.va/kro-ncrv.nl