Pax Christi,Vrede en Quakers willen steun voor gewetensbezwaarden

Met acties bij de Europese Raad en de Russische en Oekraïense ambassade werd vanmorgen steun gevraagd voor gewetensbezwaarden en oorlogsweigeraars. 
23/05/2023 - 15:56
Vanmorgen werd ook actie gevoerd bij de Europese Raad
Vanmorgen werd ook actie gevoerd bij de Europese Raad ©Pax Christi Vlaanderen

Dinsdagmorgen vonden er verschillende acties plaats aan de Russische en Oekraïense ambassades en aan de Europese Raad om aandacht te vragen voor het lot van honderdduizenden mannen, voornamelijk Russen, die gevlucht zijn voor de brutale oorlog van Rusland op Oekraïens grondgebied. Volgens Agir pour la Paix, Pax Christi Vlaanderen, Quakers Belgium en Vrede vzw uit ons land, maar ook vredesorganisaties uit andere EU-landen zijn ook deze mannen die niet willen meedoen aan de oorlog oorlogslachtoffers. Bij de symbolische steunactie voor oorlogsweigeraars werden op elke locatie ook getuigenissen voorgelezen.

Verschillende Europese organisaties sloegen de handen in elkaar om mannen die gevlucht zijn te helpen. Naast het geven van juridisch advies startten zij ook een petitie onder de naam ObjectWar, een oproep die door bijna 50.000 Europeanen werd ondertekend. Olivier Forges van Pax Christi Vlaanderen: Zij worden door de Russische autoriteiten vervolgd en proberen daarom Rusland te ontvluchten. Maar in plaats van hen de bescherming te bieden, die zij verdienen, worden gewetensbezwaarden, dienstweigeraars en deserteurs door Europa aan hun lot overgelaten. Dat is onbegrijpelijk, ook al omdat dit recht is opgenomen in het Internationaal Humanitair Recht.

Hij verwijst ook naar het Europees Parlement dat op 16 februari een resolutie heeft goedgekeurd waarin steun werd uitgesproken voor de moedige personen uit Rusland en Wit-Rusland die zich hebben uitgesproken tegen de Russische aanvalsoorlog en waarin er aan de lidstaten wordt gevraagd om aan deze mensen bescherming te bieden en asiel te verlenen. Het is hoog tijd dat de Europese Unie de kaart trekt van deze slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.