Priester die weigerde te zwijgen 30 jaar geleden vermoord

De Italiaanse priester Giuseppe ‘Peppe’ Diana werd door de maffia doodgeschoten terwijl hij zich in de sacristie klaarmaakte om de mis voor te gaan.
21/03/2024 - 12:35
Schilderij ter nagedachtenis van Giuseppe ‘Peppe’ Diana
Schilderij ter nagedachtenis van Giuseppe ‘Peppe’ Diana ©CC G. Guida, 2010 via Wikimedia Commons

Het verhaal van priester Giuseppe ‘Peppe’ Diana leest als een hedendaags christelijk lijdensverhaal. 

Als jonge priester riep hij de gemeenschap van Casal di Principe ten noorden van Napels op om zich te verzetten tegen de ‘gewapende dictatuur van de camorra’. De maffia domineerde al sinds de 18de eeuw als een parallelle structuur het sociale, politieke en economische leven in de Italiaanse streek Campanië. 

Tijdens de mis van Kerstmis 1991 las hij een lange verklaring tegen de camorra voor waarvan de titel beroemd is geworden: 'Uit liefde voor mijn volk zal ik niet zwijgen.'

'De camorra is vandaag de dag een vorm van terrorisme die angst aanwakkert, zijn eigen wetten oplegt en een onlosmakelijk onderdeel wil zijn van de samenleving in Campanië. … Aan de Kerk vragen wij dat zij haar profetische rol niet zal opgeven, en het vermogen zal opbrengen om een ​​nieuw bewustzijn voort te brengen dat getekend wordt door rechtvaardigheid, solidariteit en ethische en burgerlijke waarden.'

De priester voegde de daad bij het woord door mensen te organiseren tegen de maffia en door politici en zakenmensen te steunen die bereid waren om de bendes het hoofd te bieden. 

De risico's waren voor iedereen duidelijk. Een andere antimaffiapriester, Giuseppe ‘Pino’ Puglisi, werd in september 1993 vermoord in Palermo.

Op 19 maart 1994 liep een hitman van de camorra de sacristie binnen van de Sint-Nicolaaskerk. Vijf kogels vuurde hij af op de priester die zich klaarmaakte om de mis van 7.30 uur voor te gaan. Giuseppe ‘Peppe’ Diana stierf onmiddellijk. Hij werd 36. 

De volgende dag bracht paus Johannes Paulus II hulde aan Diana in zijn Angelus-toespraak rond het middaguur.

'Ik vraag de Heer ervoor te zorgen dat het offer van zijn dienaar, als een Evangelische korrel graan gevallen op de aarde, vruchten zal voortbrengen van volledige bekering, van toegewijde harmonie, en van solidariteit en vrede.'

Tijdens de begrafenis een dag later zei bisschop Antonio Riboldi van Acerra: 

'Een priester is dood, maar een volk is geboren.' 

Hij verwees daarmee naar de 20.000 mensen die zich in de straatjes van Casal di Principe verdrongen om in processie deel te nemen aan de begrafenis. Balkon na balkon was gehuld in witte lakens als gebaar van stil protest. 

Dertig jaar later is Casal di Principe een andere stad. Georganiseerde misdaad bestaat nog wel, maar veel eigendommen van de camorra zijn geconfisqueerd en omgevormd tot gemeenschapscentra, bibliotheken en faciliteiten voor de lokale bevolking. Die zwijgt niet langer maar durft zich uit te spreken. 

Het bisdom van Aversa verzocht in 2015 aan het Dicasterie voor de Heiligverklaringen om het proces voor een ​​zaligverklaring van Diana op te starten. Voorlopig zonder gevolg. 

Bron: Crux (Engels)