Rechtse groepen claimen katholicisme in VS

De groepen hebben onschuldige namen, maar hun bedoelingen zijn dat minder: het woord 'katholiek' claimen voor een uiterst rechtse politieke agenda.
25/03/2024 - 15:15
Jack Posobiec spreekt tijdens de Catholic Prayer for Trump op 19 maart
Jack Posobiec spreekt tijdens de Catholic Prayer for Trump op 19 maart ©Catholics for Catholics via Youtube

'Catholics for Catholics', 'Napa Institute', 'Ethics and Public Policy Center', 'Legatus', 'Acton Institute' zijn enkele van de onschuldig klinkende organisaties die in de VS het katholicisme claimen als vlag voor een rechtse politieke agenda. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november in het verschiet hebben ze het druk met het ronselen van aandacht, geld en stemmen. 

Catholics for Catholics is de nieuwste en misschien wel de meest extreme variant. Op 19 maart organiseerde die een 'Catholic Prayer for Trump'-evenement. Voor 1000 dollar per ticket kon je in het 'Mar-a-Lago', een resort van Trump in Palm Beach Florida en de officiële residentie van de ex-president, gaan luisteren naar een programma van uiterst rechtse sprekers. Onder hen bijvoorbeeld Jack Posobiec, gekend voor zijn complottheorieën, voorstander van blanke suprematie en promotor van de 'Stop the Steal'-campagne die de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2016 en 2020 in twijfel trok. 

'Extremisten hebben in naam van het katholicisme een groot deel van het publieke domein overgenomen,' zegt Tom Roberts, voormalig hoofdredacteur van National Catholic Reporter. 

Volgens hem hebben 'de verschrikkelijke, zelf toegebrachte wonden van het aanhoudende misbruikschandaal' het morele gezag van de bisschoppen ondergraven en is er een vacuüm ontstaan van katholiek leiderschap. Dat wordt gretig geclaimd door groepen met vermogende geldschieters. 

'Het katholicisme is te koop. En er zijn mensen die bereid zijn pakken geld te betalen voor het merk.'

Bron: NCR (Engels)