Religieus hulpmiddel én statussymbool: maak kennis met het middeleeuwse getijdenboek in Brugge

Van de meid tot de hertog, vrijwel elke middeleeuwer had wel zijn getijdenboek. Al zijn vooral de luxeversies bewaard voor het nageslacht.
09/04/2025 - 15:12

Getijdenboeken waren zonder overdrijven de bestsellers van de middeleeuwen.

Evelien Hauwaerts

Openbare Bibliotheek Brugge, curator van de tentoonstelling

Tot 7 oktober kan je in het Brugse Groeningemuseum het middeleeuwse devotieboek van dichtbij ontdekken met de tentoonstelling 'Trots & Troost: middeleeuwse getijdenboeken en hun lezers'.

Bij de 35 tentoongestelde objecten zijn niet alleen 'Vlaamse Topstukken', maar ook een 'vuil' getijdenboek met opgedroogde kaarsvetdruppels, vingerafdrukken, vegen, vlekken en notities van vier opeenvolgende generaties eigenaren. Zo werden er bijvoorbeeld de geboorte- en sterfdata van familieleden in genoteerd.

Volgens Evelien Hauwaerts van Openbare Bibliotheek Brugge, curator van de tentoonstelling, waren getijdenboeken in de middeleeuwen een levensnoodzakelijk item in elk huishouden. 'Getijdenboeken waren zonder overdrijven de bestsellers van de middeleeuwen. Van de meid over de metser tot de hertog: ze waren verspreid onder bijna alle lagen van de bevolking.' Dat we vandaag vooral nog de luxeversies op perkament en met veel bladgoud kunnen bewonderen, geeft eigenlijk een vertekend beeld. De goedkope versies op papier waren gewoon minder bestand tegen de tand des tijds en werden met minder zorg bewaard.

Een getijdenboek bevat gebeden voor de acht dagelijkse gebedsmomenten die door religieuzen worden onderhouden. Maar dan minder complex en minder uitgebreid dan het brevier van kloosterlingen. Veel voorkomende onderdelen van een getijdenboek zijn een liturgische kalender, de getijden van Maria, de 7 boetepsalmen, de kruisgetijden, de getijden van de heilige Geest, de getijden van de eeuwige wijsheid en de dodenvigilie, om te bidden voor iemand die gestorven is.

Volgens de geest van onze tijd, focust de tentoonstelling vooral op sociologische, materiële en psychologische aspecten van het middeleeuwse getijdenboek. De religieuze dimensie wordt minder uitgediept.

De tentoonstelling toont niet alleen verschillende 15de-eeuwse getijdenboeken, maar ook schilderijen waarin devote – en trotse – eigenaren poseren met hun favoriete devotieboek. 

Een hedendaagse interpretatie van deze schilderijen kan je nog tot 6 juni bekijken in de Brugse openbare bibliotheek. Daar stelt fotograaf Jonathan Veriez acht portretten tentoon van lezers met een boek dat hen na aan het hart ligt. 

Bronnen: Openbare Bibliotheek Brugge/Musea Brugge - Nieuwsblad - Ontdek meer over het getijdenboek

Nieuws

Het lichaam van paus Franciscus werd tijdens een ceremonie op maandagavond opgebaard in een eenvoudige houten kist in zijn privékapel in de Casa Santa Marta

Zaterdag om 10 uur vindt de uitvaart van paus Franciscus plaats. Via deze livestream kun je rechtstreeks volgen. Ontdek nu al 6 bijzonderheden.

Conclaaf

Een nieuwe paus kiezen, gaat gepaard met veel rituelen, procedures en moeilijke termen. Van camerlengo tot conclaaf – hier lees je wat ze betekenen.

 Jozef De Kesel (76) en Dominique Mathieu (61)

Twee Belgische kardinalen, De Kesel en Mathieu, mogen straks in de Sixtijnse Kapel stemmen voor de opvolger van paus Franciscus. Leer ze kennen.

Duizenden gelovigen zijn in stilte en met applaus getuige van de overbrenging van het lichaam van paus Franciscus naar de Sint-Pietersbasiliek

De processie van iets meer dan een uur vond plaats op 23 april in de ochtend. Bekijk een video-impressie.

Kardinalen tijdens hun eerste algemene congregatie van 22 april 2025 in de synodehal van het Vaticaan

Dinsdagochtend verzamelden ongeveer 60 kardinalen in de synodehal voor de eerste van een reeks vergaderingen ter voorbereiding van het conclaaf.

Paus Franciscus tijdens zijn laatste publieke ontmoeting met gelovigen op het Sint-Pietersplein op 20 april 2025

'Bedankt om me naar het plein te brengen.' Dit bedankje aan zijn persoonlijke verpleger behoort tot de laatste woorden van de paus.