‘Rockende abt’ Notker Wolf (83) overleden

Notker Wolf, jarenlang abt-primaat van de benedictijnenorde, is overleden. Hij stierf op terugreis van Italië naar zijn abdij in Beieren.
11/04/2024 - 12:04

De Duitse benedictijn Notker Wolf verhuisde in 2000 vanuit de abdij van Sankt Ottilien (Beieren) naar Rome, toen hij verkozen werd tot abt-primaat van de benedictijnenorde. In 2012 werd hij verkozen voor een tweede ambtstermijn, tot hij in 2016 werd opgevolgd door Gregory Polan.

Ook nadien reisde Wolf de wereld rond en was hij een veelgevraagd spreker. In zijn boek Waarop wachten wij. Een monnik klaagt het Avondland aan (2008) had hij scherpe kritiek op onze westerse samenleving: ‘Veel van wat wij nu vrijheid noemen, is in feite afhankelijkheid. Dat geldt volgens mij zelfs voor wat nu ‘spiritualiteit’ heet. Zo veel mensen denken in volstrekte vrijheid hun geestelijke pad te bewandelen. Ze willen zo graag vrij zijn van religieuze instituten, zijn uiterst kritisch voor vertegenwoordigers van de Kerk. Maar tegelijkertijd luisteren ze wel slaafs naar iedere goeroe of roshi. Dat verbaast me altijd zeer.’


Bijzondere hobby

Wolf liep ook in de kijker omwille van een bijzondere hobby: hij was gitarist in een rockband. Hij sprak erover met onze journaliste Lieve Wouters, die hem in 2015 interviewde in de abdij van Dendermonde. ‘6 jaar na mijn wijding merkte een oudere broeder op: Vroeger hoorde ik altijd muziek als ik voorbij je kamer kwam. Nu is het hier zo stil als op een kerkhof. Ik legde uit dat ik er geen tijd meer voor had. Zoals vele benedictijnerabdijen hadden ook wij een grote school en daar ging het grootste deel van mijn tijd naartoe. De broeder spoorde me aan weer muziek te spelen. Het doet onze gemeenschap goed, zei hij.

Muziek is de manier waarop ik me uitdruk, ook in gebed. Ook engelen zingen, alleen duivels doen dat niet.

Er zijn broeders die enkel Mozart en Bach kunnen waarderen, maar dat is hun probleem. Niet het soort muziek dat je speelt, is van belang, als ze maar goed is. En muziek is goed als ze gemeenschap sticht. Sindsdien speel ik dus weer, ook in een rockband.’

Behalve gitaar speelde de abt ook dwarsfluit.  (Herlees het interview op Kerknet)


Grote ziekte

‘We moeten genezen worden van één grote ziekte: we nemen onszelf veel te ernstig. We moeten stoppen met er te willen zijn voor de mensen. Laat ons beginnen er te zijn mét hen. Hoeveel kloosters zouden er nog zijn zonder de financiële hulp van buitenaf?

We moeten de samenleving dus ook dankbaar zijn en ons er niet voor afsluiten.

Natuurlijk, een klooster heeft zijn leven binnenin. Maar we zijn niet meer dan pelgrims, net als diegenen die af en toe herbronning zoeken bij ons en die we mee ondersteunen waar we kunnen’, aldus Wolf.

Notker Wolf werd in 1940 in Grönenbach (Allgäu, Duitsland) geboren. Hij legde in 1962 zijn kloostergeloften af en studeerde vervolgens aan het Sant’Anselmo in Rome en aan de universiteit van München. In 1968 werd hij tot priester gewijd. Hij doceerde godsdienstfilosofie aan de universiteit van de benedictijnen in Rome. Van 1977 tot aan zijn verkiezing als abt-primaat was Notker Wolf abt van de benedictijnenabdij van Sankt Ottilien in Beieren. 

De uitvaart van Notker Wolf vindt plaats op zaterdag 6 april in Sankt Ottilien.

Notker Wolf in actie met zijn band ‘Feedback’.
Notker Wolf in actie met zijn band ‘Feedback’. ©Opodeldok / Wikipedia